Copiii din Borăscu merg la grădiniţă prin rotaţie

O situaţie neobişnuită în comuna Borăscu, unde o educatoare predă la două grădiniţe. Părinţii refuză să trimită copiii la grădiniţa din alt sat, astfel că educatoarea merge prin rotaţie când la Scoruşu, când la Calapăru. Primarul din comuna Borăscu nu are de gând să închidă nicio unitate de învățământ din comună și face tot ce-i stă în putință pentru a-i face pe părinți să-și trimită copiii la școlile și grădinițele din localitate.

În ultimii ani, numărul de școlari și preșcolari s-a redus considerabil, asta după ce părinții au decis să-și trimită copiii la unitățile de învățământ din Turceni. S-a ajuns din acest motiv ca unele clase din școlile existente în comuna Borăscu să funcționeze chiar și cu câțiva elevi. Alarmant este că și natalitatea a scăzut și de la un an la altul tot mai puțini copii trebuie să meargă la școală sau la grădiniță. De exemplu, s-a ajuns în situația în care o educatoare predă la două grădinițe din sate diferite pentru a putea fi angajată cu normă întreagă. „Educatoare este la Grădinița din Calapăru și Scorușu. Prin rotație se duce două zile la Scoruşu și trei la Calapăru, iar apoi invers. Când educatoarea este la Scorușu, preșcolarii din Calapăru sunt liberi și tot așa. Să nu mai spun că educatoarea aceasta face zilnic naveta de la Turceni. S-a ajuns aici pentru că părinții grădinarilor din Scorușu nu vor ca micuții să facă naveta zilnic la Calapăru. Între cele două sate e distanță de câțiva kilometri, iar eu îi înțeleg perfect. La Scorușu avem acum 5 copii și la Calapărul 8. Mai rău este la anul, că la Scorușu rămân numai 3”, a precizat primarul Constantin Țucu.

Nu renunță la nicio unitate de învățământ

Deși situația aici este una destul de complicată, primarul din Borăscu nu are de gând să închidă nicio unitate de învățământ și chiar este decis să-și asume responsabilitatea pentru funcționarea acestora în continuare. Edilul încearcă prin diferite metode ca elevii să învețe în comună și să nu mai plece la Turceni. „Noi încercăm să le asigurăm copiilor toate condițiile ca aceștia să nu mai plece la Turceni. Din 2013, Școala Populară de Artă a înființat aici câteva grupuri folclorice, dar și de dansuri populare. Anul acesta vreau să cumpăr 5 fluiere și 5 naiuri pentru copiii din comună. Am avut și schimburi de experiență cu elevii din Negomir”, a mai spus Constantin Țucu, primarul din Borăscu.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: