Copil luat de lângă mamă de autorităţile suedeze

Situaţie dificilă pentru un copil de 11 ani, care a ajuns în centrul de plasament din Târgu Jiu. Acesta trăia alături de mama lui în Suedia, dar autorităţile din acea ţară au decis să repatrieze copilul, după ce mama lui a comis fapte de natură penală. Mama nu a fost reţinută de poliţia din Suedia, autorităţile de acolo considerând însă că micuţul nu este în siguranţă alături de aceasta. Din păcate, tatăl nu vrea să ştie de copil, iar Protecţia Copilului Gorj caută să afle dacă există persoane în familia extinsă care vor să se ocupe de acesta. În caz contrar, băiatul va fi dat unui asistent maternal.

Minorul de 11 ani a ajuns în grija celor de la Protecţia Copilului Gorj, fiind repatriat pentru că a fost identificat lângă o mamă care avea tulburări de conduită, spun reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Băiatul se află acum în Centrul de Plasament în Regim de Urgenţă, până la identificarea familiei. ”Este vorba de un minor de 11 ani, el a fost adus în judeţul Gorj, deşi nu prea este al Gorjului, pentru că mama este tot plecată în Suedia, iar tatăl este pe undeva printr-un judeţ vecin cu judeţul nostru. Noi îl găzduim până când vom identifica un membru din familia extinsă care să se ocupe de el, iar dacă nu se va identifica o astfel de rudă va rămâne în sistem rezidenţial sau se va dispune plasamentul la asistent maternal”, a spus Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, mama copilului nu a fost reţinută pe teritoriul Suediei, însă a fost prinsă făcând fapte de natură penală. ”Mama minorului nu este reţinută în Suedia, dar ea a fost identificată săvârşind anumite fapte de natură penală. A fost repatriat pentru că a fost identificat alături de o mamă care avea această tulburare de conduită, ea nu a putut să dovedească faptul că are o locuinţă, că îi poate asigura copilului ceea ce îi trebuie şi atunci copilul a fost luat de autorităţi. Este de apreciat că statul suedez a fost de acord cu repatrierea copilului, pentru că sunt multe situaţii în care statele respective nu acceptă repatrierea şi dispun măsuri de plasament pentru copii chiar în ţara lor, la familii cu cetăţenie din ţara lor”, a spus Corina Drăgan.    

copil

Copii agresaţi în familie

La ora actuală, în Centrul de Plasament în regim de urgenţă mai sunt alţi patru minori cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani. Reprezentanţii DGASPC Gorj spun că minorii ajung în acest centru de tranzit fie pentru că au fost victime ale violurilor, fie sunt agresaţi de părinţi. ”În prezent sunt cinci minori în acest centru, au fost aduşi de aproximativ două săptămâni. Ei tranzitează de fapt acest centru de primire, stau aici până se găseşte o soluţie pe termen lung pentru ei, nu este o zonă de rezidenţă în care ei să rămână. Stau o perioadă scurtă până se face evaluarea familiei şi a familiei extinse şi a posibilităţii de a se reîntoarce în familie. Dacă nu se poate, atunci se merge gradual cu identificarea unui asistent maternal sau a unui centru de tip rezidenţial unde să poată să stea”, a precizat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: