Coplată maximă la Cărbuneşti, minimă la Târgu Jiu

Coplata pentru serviciile medicale a intrat în vigoare începând cu această lună. Unele unităţi spitaliceşti din judeţ au stabilit deja suma pe care să o achite pacienţii la externare. Altele, urmează să stabilească acest lucru în consiliile de administraţie. În caz contrar, riscă să nu mai primească decontările de la Casa de Asigurări de Sănătate. Vor plăti sume între cinci şi zece lei doar pacienţii internaţi după 1 aprilie 2013.

Coplata va avea o valoare de minimum 5 lei şi maximum 10 lei în funcţie de suma adoptată de fiecare consiliu administraţie al spitalelor. Suma va fi percepută pacienţilor la externare indiferent de câte zile va sta în spital. Sunt exceptaţi de la coplată bolnavii cronici incluşi în programele naţionale, copiii până la 18 ani şi cei care urmează cursuri universitare, gravidele, lehuzele fără venituri sau venituri sub salariul de bază minim,  pensionarii cu pensii sub 740 lei şi persoanele cu handicap.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj spun că nu vor mai face decontări către spitalele care nu aplică coplata începând cu 1 aprilie. „Începând cu 1 aprilie, spitalele sunt obligate să încaseze de la asiguraţi suma corespunzătoare coplăţii, sumă stabilită de către fiecare spital în parte. Noi am transmis adrese privind obligativitatea coplăţii, peste o zi sau două vom face verificări în teren să vedem dacă s-a pus în vigoare coplata la toate spitalele din judeţ. Dacă nu s-a aplicat, serviciile pentru oamenii care vor fi externaţi nu li se va încasa coplata nu vor fi decontate de Casă, ceea ce va afecta serios bugetul spitalelor, de aceea trebuie să se aplice”, a declarat Daniel Bondoc, directorul CAS Gorj.   

La Târgu Cărbuneşti şi Bumbeşti Jiu, coplata maximă

Consiliul de administraţie al Spitalului din Târgu Cărbuneşti a stabilit ca suma plătită de pacienţi la externare să fie 10 lei. „Noi am stabilit o coplată de 10 lei pentru că foarte puţini în zona noastră vor plăti. Nu ştiu dacă vom atrage mari sume din coplată, sunt foarte multe categorii de pacienţi exceptate de la coplată”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti.

Şi la Bumbeşti Jiu s-a mers pe suma maximă. „Am stabilit în consiliul de administrație suma de 10 lei pentru internare și deja a intrat în vigoare la noi la spital. Toți pacienții care s-au internat astăzi trebuie să plătească banii când pleacă acasă”, a declarat Aurel Stolojanu, managerul Spitalului din Bumbești-Jiu.

La Spitalul din Motru, propunere pentru coplata minimă  

Consiliul de Administraţie al Spitalului din Motru se va întruni astăzi pentru a stabili ce sumă să plătească pacienţii la externare. Managerul unităţii va propune ca suma plătită de aceştia să fie cea minimă. „Marţi se va întruni consiliul de administraţie şi vom stabili coplata serviciilor medicale. Propunerea mea este de 5 lei, pentru că am văzut din acel ordin că vor fi exceptaţi oricum şi copiii, şi persoanele bătrâne, şi urgenţele. Mizăm pe faptul că nu multe persoane vor trebui să plătească”, a declarat Teodor Zavate, directorul Spitalului din Motru.

La Spitalul din Runcu, coplată de 5 lei

Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Runcu, coplata va fi de 5 lei. „Am dezbătut acest punct, taxa a fost stabilită la 5 lei. Am o optat pentru această sumă dat fiind faptul că marea majoritate a pacienţilor ce apelează la serviciile noastre au o situaţie precară din punct de vedere financiar, astfel încât am considerat că plafonul minim este indicat pentru a fi aplicat în spitalul nostru. Numărul pacienţilor ce vor trebui să achite, făcând o comparaţie cu anul trecut, este undeva cuprins între 1000 şi 1500 de pacienţi, pe an”, a declarat directorul  Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”  din Runcu, Tiberiu Tătaru.

Coplată minimă şi la Târgu Jiu

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu va stabili astăzi suma percepută pacienţilor la externare. Cel mai probabil tot 5 lei vor plăti şi pacienţii internaţi la această unitate. „Noi am stabilit prin vot în comitetul director ca suma percepută pentru coplată să fie de 5 lei. Urmează să fie adoptată în consiliul de administraţie. Lunar avem cam 3000 de externări, 60% fiind urgenţe. Lunar, în jur de 600-700 de pacienţi estimăm că vor suporta coplata”, a declarat Cristian Vlădoianu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. 

La Novaci și la Rovinari nu s-a stabilit taxă... deocamdată

Astăzi se va stabili taxa la Spitalul Rovinari, care va fi cel mai probabil în sumă de 10 lei pentru internare. Conducerea Spitalului din Novaci nu s-a grăbit cu taxele pe bolnavi și cel mai probabil coplata va fi stabilită miercuri. Cât despre legalitatea acestei taxe de internare, directorul Eufimia Dumitrescu își ridică semne de întrebare: „Nu am stabilit deocamdată taxa și oricum se calculează pentru pacienții care se internează de la 1 aprilie. În plus de asta nu știu cât de legală este, dacă nu avem normele de aplicare ale contractului cadru. Miercuri stabilim și noi suma”.

CONDIŢIE

Persoanele scutite de la coplată trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente, precum şi cu documente sau declaraţii pe propria răspundere privind veniturile mici sau inexistenţa acestora. „Fiecare spital va lua câte o declaraţie pe propria răspundere la cei care la externare se stabileşte că fac parte dintr-una din categoriile exceptate de la coplată. Declaraţie pe proprie răspundere că se încadrează într-o astfel de categorie. Dacă se dovedeşte că nu este aşa, vor răspunde”, a precizat Daniel Bondoc, directorul CAS Gorj.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: