Mai mulţi bani pentru spitalele din Gorj

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj anunţă că spitalele primesc mai mulţi bani în primele 9 luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform preşedintelui Daniel Bondoc, bugetul alocat unităţilor spitaliceşti este mai mare cu 4%. Acesta a spus că nu ar trebui să existe probleme în ceea ce priveşte asigurarea salariilor cadrelor medicale şi nici în ceea ce priveşte medicamentele.

87,3 milioane de lei este suma alocată de CJAS Gorj pentru cele 8 unităţi spitaliceşti din judeţ pentru primele 10 luni ale acestui an. Bugetul alocat unităţilor spitaliceşti este mai mare faţă de cel de anul trecut, spune preşedintele Daniel Bondoc, care a precizat că şi pe alte activităţi şi servicii medicale au fost alocaţi mai mulţi bani. Anul trecut, unităţile spitaliceşti au primit circa 105 milioane pentru toate cele 12 luni. „La contractul pe 9 luni, practic există o creştere faţă de anul trecut într-un procent de 4% la nivelul bugetului judeţului Gorj pe partea de spitale. De asemenea, la medicamente am avut anul trecut un final de buget de 57 de milioane, anul acesta un buget iniţial de 45 de milioane. Programele naţionale, de asemenea, anul trecut au primit 16,9 milioane, iar anul acesta 14,5 milioane. Diferenţa urmează de asemenea să fie acoperită prin rectificările care vor veni în luna august”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.  

Conducerea CJAS Gorj atrage atenţia şefilor unităţilor spitaliceşti că riscă să fie penalizaţi în cazul în care vor impune pacienţilor să cumpere medicamentele care în mod normal ar trebui să fie asigurate de spital. „Cred că toate spitalele îşi au acoperite cheltuielile salariale şi cheltuielile cu medicamentele şi furnizorii de utilităţi. Trebuie să fie conştienţi şi directorii de spitale pentru că există nişte prevederi noi în contract prin care ei se obligă să asigure o parte importantă din tot ceea ce înseamnă medicamente. Oamenii nu mai trebuie să-şi plătească medicamentele pentru că spitalele pot fi penalizate şi trebuie să aibă în vedere acest lucru”, a mai spus preşedintele CJAS Gorj. 

A crescut şi numărul furnizorilor

Anul acesta, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a încheiat contracte cu 462 de furnizori, mai mulţi faţă de anul trecut când au fost 425 de furnizori. Diferenţa provine de la asistenţa medicală dentară-35 de furnizori. 4 laboratoare locale şi 3 farmacii nu au mai încheiat contract cu CJAS Gorj anul acesta. În prezent 78 de farmacii au încheiate contracte. Bugetul total iniţial al anului este de circa 190 de milioane. La medicamente bugetul este de 63 de milioane, iar la programele naţionale este de 14,4 milioane. Pentru serviciile medicale în ambulatoriu a fost alocată suma de 38,6 milioane, iar pentru asistenţă medicală primară 25 milioane.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: