Cosmin Popescu: Vor fi fonduri pentru exproprierile de la cariere

Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a primit asigurări din partea ministrului Energiei, Toma Petcu, că au fost prevăzute fonduri, în bugetul din acest an, pentru exproprierile de la carierele Roşia şi Jilţ-Sud Mătăsari. În cadrul întâlnirii care a avut loc la sfârşitul săptămânii, Cosmin Popescu a discutat cu ministrul Energiei şi despre gazoductul BRUA, care va trece şi prin judeţul Gorj. Consiliul Judeţean urmează să organizeze licitaţii pentru lucrările ce vor trebui efectuate pe teritoriul judeţului. Cosmin Popescu spune că nu vor afectate locuinţe, ci doar terenuri agricole.         

 Rep.: Zilele trecute aţi avut o întâlnire cu ministru Energiei, Toma Petcu. Ce aţi discutat?

C.P.: Am discutat referitor la prevederea în bugetul de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare exproprierii pentru cele două coridoare din Cariera Roşia şi din Jilţ Sud. Joi, când am avut discuţiile finale, erau prevăzute sumele la Ministerul de Finanţe, a fost făcută comunicarea între Ministerul Energiei şi Ministerul de Finanţe. În proporţie de 99% vom avea sumele necesare pentru anul 2017, pentru că sunt importante în dezvoltarea părţii de cărbune şi a ceea ce înseamnă viitorul mineritului şi al energiei din Gorj.

Rep.: La sfârşitul săptămânii trecute, domnul Boza vorbea despre o nouă organigramă pentru Complexul Energetic Oltenia. Aţi discutat cu domnul ministru şi despre acest lucru?

C.P.: Nu ştiu nimic despre acest subiect, am văzut şi eu în presă cum că ar urma nişte discuţii în Consiliul de Supraveghere, dar e atributul conducerii executive, a Directoratului, a Consiliului de Supraveghere din cadrul CEO. Pe mine m-a interesat să obţinem fonduri pentru exproprieri întrucât autorităţile publice din Slivileşti şi Mătăsari lucrează şi dau tot concursul, alături de specialiştii din CEO, să identifice toate terenurile astfel încât în momentul în care bugetul de stat va fi aprobat să putem să depunem proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru cele două culoare de expropriere şi lista de proprietari pentru a nu mai întârzia foarte mult, aşa cum s-a întâmplat în anii 2014, 2015.

Rep.: Au fost discuţii şi privind reluarea finanţării sportului de către CEO?

C.P.: Deocamdată, nu am purtat discuţii în acest sens. Aşa cum a spus şi domnul Boza trebuie ca, mai întâi, să vedem închiderea exerciţiului financiar pe anul 2016, să vedem cum închide compania exerciţiul financiar. Mai devreme de luna februarie, când se fac primele analize, nu se vor purta discuţii în acest sens.

Rep.: Aţi discutat şi despre gazoductul BRUA, care va trece prin judeţul Gorj?

C.P.: Am lămurit problema juridică referitoare la emiterea autorizaţiilor de construire, se va interveni cu o modificare legislativă astfel încât fiecare judeţ să emită autorizaţie de construire pentru acest gazoduct. Aşteptăm modificarea legislativă, suntem pregătiţi, iar în momentul în care apare în Monitorul Oficial vom emite autorizaţia de construire pentru că avem documentaţiile, le-am verificat şi sunt conforme. Gazoductul BRUA va transporta gaze din Marea Neagră prin Bulgaria, România, Ungaria şi va ajunge în Austria. Urmează ca noi să organizăm licitaţiile pentru lucrările ce se impun a fi realizate pe teritoriul judeţului.

Rep.: Din ce ştiţi, până acum, ar putea fi probleme pe traseu?

C.P.: Din ce am discutat cu preşedintele Consiliului de Administraţie de la Transgaz, lucrurile sunt lămurite pentru că ei beneficiază de o legislaţie specială, e un proiect de interes naţional, culoarul de expropriere fiind de o dimensiune mai mică faţă de minerit nu creează probleme. Nu se intersectează cu locuinţe, sunt numai terenuri agricole extravilan.

Vizualizări: 1,334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: