Cosmonautul Prunariu, faţă-n faţă cu olimpicii gorjeni. „Să viseze să ajungă sus!” 

Câteva sute de elevi olimpici au fost prezenţi marţi, 5 iunie, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, pentru a-l vedea şi asculta pe singurul român care a fost vreodată în cosmos. Dumitru Prunariu le-a vorbit tinerilor despre clipele petrecute în spaţiu. Participanţii i-au pus întrebări pertinente despre această experienţă aparte.

Corul Colegiului Naţional „Spiru Haret” a intonat imnul de stat al României în deschiderea evenimentului. Cosmonautul Dumitru Prunariu le-a vorbit tinerilor gorjeni despre cele aproape 8 zile pe care le-a petrecut în spaţiul cosmic în anul 1981, când a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos”.

Inginerul aeronautic a spus că mereu îşi aminteşte de clipele petrecute departe de Pământ, mai ales că la fiecare 5 ani organizează câte o manifestare amplă legată de aniversarea zborului său cosmic. „Împărtăşind din experienţa mea, probabil voi insufla un spirit de a zbura cât mai sus. Desigur, dacă unii vor dori să zboare la propriu, voi fi bucuros să o facă, dacă nu, cel puţin, în orice domeniu profesional pe care îl vor aborda, să ajungă cât mai sus. Ca să zboare trebuie în primul rând să viseze. Să viseze frumos, să viseze să ajungă sus, fiecare în profesia lui. Desigur, nu pot să ajungă toţi cosmonauţi”, a declarat Dumitru Prunariu.

La eveniment au fost invitaţi în special elevii participanţi la etapele naţionale ale concursurilor şi olimpiadelor şcolare. „Una din întrebările elevilor a fost cum s-a simţit la revenirea din cosmos. Și au fost într-adevăr nişte detalii neaşteptate pentru noi. A explicat că, neexistând gravitaţie, nu puteau să se ţină pe picioare, o zi-două au fost susţinuţi, şi că resimţea acut gravitaţia, inclusiv în organele interne. I se părea că îl trag în jos, că îl apasă. I s-a părut interesantă întrebarea. A spus că nimeni nu l-a întrebat despre cum s-a simţit la întoarcere”, a explicat profesorul Georgeta Popescu, inspector şcolar.

O altă tânără l-a întrebat pe Prunariu ce crede despre posibila existenţă a extratereştilor. Cosmonautul a răspuns că este convins că nu suntem singuri în acest mare univers. De asemenea, Dumitru Prunariu crede şi în teoria conform căreia am fost vizitaţi de fiinţe din afara Pământului.

Această întrevedere a fost facilitată de Universitatea de Vest, prin intermediul prorectorului Mădălin Bunoiu, gorjean la origini. „M-am gândit că este o idee bună de a mai aduce din când în când modele, valori pentru tinerii noştri, pentru a şti încotro să-şi îndrepte cariera. Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român, este poate printre puţinii care au atins gloria la o anumită vârstă şi care au reuşit apoi să-şi consolideze această reputaţie”, a spus Mădălin Bunoiu.

Vizualizări: 899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: