Costoiu, singurul trimis în judecată în dosarul „Cutezătorii”

Mihnea Costoiu, fost senator de Gorj, a fost trimis în judecată în dosarul „Cutezătorii”, pentru abuz în serviciu. Faţă de ceilalţi inculpaţi a fost dispusă clasarea. Dosarul vizează închirierea unei baze sportive a Ministerului Educaţiei, în 2009, către fundaţia lui Dinu Pescariu. Procurorii au calculat în acest dosar un prejudiciu de 10,8 milioane de euro.

Acuzaţia pentru care Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată sub control judiciar este de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Dinu Pescariu a fost scos din dosar din lipsă de probe, iar în cazul unor funcţionari din minister a fost dispusă soluţia clasării, deoarece semnăturile lor au fost falsificate.

Mihnea Costoiu era secretar de stat în perioada martie – septembrie 2009, când a încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat. Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului, susţine DNA.

Costoiu ar fi semnat prelungirea contractului deşi acesta era în curs de reziliere, iar imediat după preluarea bazei sportive, fundaţia lui Pescariu a îngrădit accesul copiilor la clădirile şi terenurile de sport proprietate a statului şi a schimbat scopul utilizării Bazei „Cutezătorii”, folosind-o în scopuri comerciale. 

 Prejudiciu uriaş

Procurorii au calculat în acest dosar un prejudiciu de 10,8 milioane de euro, dar Ministerul Educaţiei Naţionale nu s-a constituit încă parte civilă. Asupra unor bunuri care îi aparţin gorjeanului Mihnea Costoiu a fost pus sechestrul asigurător. Potrivit declaraţiei de avere, Costoiu are imobile în Târgu Jiu, Bucureşti şi Runcu.

Faţă de suspecţii Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu şi Leahu Gabriel a fost dispusă soluţia clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adiţional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceştia, anunţă DNA. „De asemenea, a fost dispusă soluţia clasării şi faţă de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă”, mai arată comunicatul DNA.

Vizualizări: 621

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: