Creanţele de mii de miliarde ale SNLO au ajuns la un bulgar

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este jefuită sistematic, de la o lună la alta, ca urmare a unui contract păgubos încheiat de fostul director general Eugen Davidoiu în luna octombrie a anului 2008. Aproape 170 de miliarde de lei vechi s-au scurs deja în buzunarele firmelor de recuperare a creanţelor SNLO cesionate de Davidoiu, timp în care pentru Societatea Lignitului au fost recuperate doar 20 de miliarde. În acest timp, procurorii anticorupţie, sesizaţi de mai bine de un an de directorul general al SNLO, Daniel Burlan, nu au anunţat nici măcar un rezultat preliminar al anchetei. Acum câteva săptămâni, creanţele au ajuns pe mâna unui cetăţean bulgar.

Best Recuperare Creanţe, o firmă de apartament înfiinţată în luna mai 2008, a descoperit în scurt timp reţeta succesului în afaceri. La doar câteva luni de la înfiinţare, Eugen Davidoiu, pe atunci director general al SNLO, îi cesiona sereleului creanţele pe care le avea de recuperat de la CET-urile din Braşov, Arad, Timişoara şi Oradea, precum şi de la regia de apă grea RAAN Dr. Tr. Severin. În total, Best s-a angajat să recupereze peste 1420 de miliarde de lei vechi, pe care să îi dea în totalitate SNLO, urmând să îşi aplice comisioane pe care să le încaseze de la rău-platnici.

O afacere din care aparent SNLO nu ar pierde nimic, numai că Best Recuperare nu avea nicio clauză în contract prin care să îşi asume un termen în care să recupereze banii. Astfel, Best Recuperare a virat în conturile SNLO doar 20 de miliarde de lei, din cele peste 191 de miliarde recuperate de la CET-uri şi RAAN. Grosul banilor s-au concretizat în cheltuielile aferente executării, adică au mers în buzunarele avocaţilor, experţilor şi executorilor tocmiţi de firma Best. În acest ritm, va fi nevoie de zeci de ani pentru recuperarea sumei de 1400 de miliarde, iar din această afacere recuperatorii vor lua de la rău-platnicii SNLO vreo zece mii de miliarde. Asta în cazul în care nu îi falimentează între timp.

Creanţele SNLO, pe mâna unui bulgar

În vaza acestui an, Best Recuperare Creanţe a ieşit de pe firmament şi a cesionat mai departe creanţele unei alte firme, Recovery Best Solution SRL.

Această din urmă societate comercială aparţine de câteva luni unui cetăţean bulgar. Astfel, în luna mai 2010, unicul acţionar al Recovery Best Solution a cedat acţiunile unui cetăţean bulgar, Petrov Petar, care a fost numit şi administrator pentru următorii doi ani. Valoarea acţiunilor Recovery Best Solution se ridică la 200 RON.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: