"Crearea de locuri de muncă înseamnă sfârşitul crizei economice”

La sfârşitul săptămânii trecute, europarlamentarul democrat liberal, Marian Jean Marinescu, a prezidat la Kosice, în Slovacia, prima întâlnire din cadrul reuniunii Biroului grupului Partidului Popular European, cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Subiectul dezbaterii l-a constituit ”Impactul  crizei economice şi financiare - viziune pe termen lung şi în perspectivă pentru Uniunea Europeană".

Conform deputatului european, prioritatea pentru reducerea efectelor crizei economice trebuie să fie reprezentată atât de crearea de noi locuri de muncă, cât şi de susţinerea celor existente: ”Trebuie să susţinem strategia Europa 2020, unde se prezintă acţiunile necesare pentru a avea o economie sustenabilă - ceea ce înseamnă locuri de muncă". Strategia Europa 2020 a fost lansată de către Comisia Europeană la începutul lunii trecute pentru ieşirea din criză şi pregătirea economiei UE pentru deceniul următor, iar factorii cheie pentru creşterea economică au drept obiectiv promovarea cunoaşterii, inovării, educaţiei şi societăţii digitale, producţiile competitive, cu utilizarea eficientă a resurselor, participarea mai mare la piaţa forţei de muncă, cu dobândirea de competenţe şi lupta împotriva sărăciei. Europarlamentarul PDL consideră că dezvoltarea de noi locuri de muncă este un aspect pe care trebuie stăruit deoarece criza va exista atât timp cât nu există locuri de muncă. Marian Jean Marinescu a insistat pe ”aplicarea regulilor care există în acest moment cu privire la deficitul bugetar”, făcând referire directă la situaţia din Grecia şi la prevenirea intrării oricărui alt stat într-o conjunctură de acest fel prin respectarea normelor prevăzute în pactul de stabilitate.

Pactul de stabilitate şi creştere este un cadru de reglementare pentru coordonarea politicilor fiscale naţionale în cadrul uniunii economice şi monetare şi a fost creat pentru a veghea la stabilitatea finanţelor publice. Statele membre trebuie să prezinte în fiecare an programe de stabilitate prin care să arate cum intenţionează să realizeze sau să asigure poziţii fiscale stabile pe termen mediu, luând în considerare impactul iminent pe care îl va avea îmbătrânirea populaţiei asupra bugetului. Pentru a face faţă acestei provocări sunt elaborate previziuni bugetare comune pe termen lung la nivelul UE, monitorizându-se situaţia individuală a statelor membre.

La Kosice, europarlamentarul doljean şi-a exprimat punctul de vedere asupra perfecţionării acestei convenţii internaţionale : "Chiar dacă pactul de stabilitate nu este perfect, poate fi îmbunătăţit, cred că trebuie respectate regulile pentru a evita ceea ce s-a întâmplat cu Grecia. Instituţiile europene nu au posibilitatea să verifice ceea ce se întâmplă într-un stat membru. Grecia este un exemplu, aşa cum a fost acum câţiva ani şi Ungaria, de unde Uniunii i-au fost transmise date inexacte. Uniunea Europeana trebuie să aibă posibilitatea să verifice ceea ce se întâmplă într-un stat membru, în special în zona euro, pentru că o cădere în zona euro poate produce mari daune UE".

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: