Creţan promite cinci seri cu mitinguri la Târgu Jiu

La fix 13 ani de la mineriadele care i-au adus o condamnare la închisoare, sindicalistul Constantin Creţan iese din nou în faţa mulţimilor dispuse să vină în Piaţa Prefecturii pentru a-şi exprima revolta împotriva actualei puteri. Sindicatele conduse de acesta au obţinut aprobare de al autorităţile judeţene astfel încât, de mâine seară, timp de câteva ore, să aibă loc şi la Târgu Jiu proteste legale şi la care să fie şi participanţi, nu aşa cum s-a întâmplat duminică, zi în care în piaţă de abia au venit vreo 20 de oameni, mai mult pe post de gură cască…

Liga Muncitorilor din România şi Sindicatul Umanistul sunt cele care au făcut demersurile legale pentru a fi organizate preconizatele acţiuni de protest din centrul oraşului, la care ar urma să fie prezenţi circa 200 de sindicalişti.

„Nu bat palma cu nimeni din punct de vedere politic. Nu am apartenenţă, iar asta oricum contează mai puţin pentru că noi vom protesta în limitele prevăzute de lege. Oamenii vor să ieşim în stradă şi să protestăm pentru cei disponibilizaţi, pentru cei rămaşi fără un loc de muncă. Protocolul cu UNPR a fost încheiat pentru domnul Morega, care a dovedit verticalitate în tot acest timp. Fac protocol cu oricine este în stare să rezolve din problemele oamenilor pe care îi reprezint”, afirmă Creţan.

Prefectul Liviu Andrei spune că nu are nici un fel de problemă în privinţa seriei de mitinguri pe care Creţan le va organiza între 18 şi 23 ianuarie, între orele 16.00 şi 19.00 în faţa sediului Prefecturii Gorj. Andrei spune că singurul lucru pe care şi-l doreşte este ca legea să fie respectată. „Ferească Dumnezeu de eventuale violenţe pentru că, altfel, va trebui să intervenim puternic”, menţionează reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Constantin Creţan are experienţa luptelor sindicale de stradă, în 1999 el fiind mâna dreaptă a lui Miron Cozma în mineriadele din acel an. Sindicalistul de la Rovinari a participat atunci cu mineri la confruntările cu jandarmii de la Costeşti şi Stoeneşti, dar şi la negocierea păcii de la Cozia. Ulterior, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pe care i-a executat în mare parte în Penitenciarul Tg Jiu. După eliberarea din arest şi marcarea la Târgu Jiu a zece ani de la acele evenimente, relaţiile dintre Creţan şi Cozma s-au răcit considerabil, fiecare dintre ei urmându-şi propriul destin.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: