Creţan: Ruşeţ are stilul de a zgudui sindicatele

Liderul Sindicatului Lignitul Oltenia, Constantin Creţan, anunţă că formaţiunea pe care o conduce nu va fuziona cu Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). Creţan este de părere că nici restul sindicatelor nu vor face acest lucru. Acesta a comentat şi referitor la declaraţia lui Ion Ruşeţ, care a anunţat zguduirea sindicatelor care nu vor trece la SMEO. “Ruşeţ are stilul de a zgudui sindicatele în sensul de a ameninţa folosindu-se de politic”, a spus Creţan.  

Reporter: Sindicatul Mine Energie Oltenia s-a înfiinţat legal. Luaţi în considerare afilierea la acest sindicat?

Constantin Creţan: SMER s-a transformat în SMEO. În această construcţie celelalte sindicate nu renunţă la personalitatea juridică de dragul de a-l pune pe Căldăruşe preşedinte. Şi eu puteam, am avut şi eu ideea la un moment dat, am vrut să vorbesc cu colegii mei să transform Sindicatul Lignitul Oltenia în SMEO. Puteam să o fac înaintea lor, dar de ce să-i mai schimb denumirea? Şi dacă eu luam denumirea de SMEO, ei nu mai puteau. Mă hotărâsem să fac sindicatul ăsta după eşecul lor, când noi am contestat. Nu este mare lucru, sindicate care se fac la comandă. Eu rămân pe principiul: sindicatele să rămână independente. Fiecare zonă are problemele ei specifice. Nu putem discuta de o majoritate că vrea cineva să facem majorităţi la ordin politic.

Rep.: Cum comentaţi faptul că unele sindicate vor să rămână independente? Chiar domnul Ruşeţ a specificat că astfel de situaţii ar exista pe zona Motru.

C.C.: Nu numai zona Motru. Toate sindicatele care au făcut acel protocol în speranţa de a se salva după scufundarea navei lui Condescu. Iniţial nu numai Condescu se face vinovat pentru eşecul mişcării sindicale. Toţi liderii de sindicat care acum încearcă să-şi salveze pielea sunt vinovaţi pentru eşecul mişcării sindicale, indiferent cum l-ar chema şi cine este. Mai puţin Creţan, care eu a trebuit să stau 3 ani la închisoare, am altă gândire. Nu sunt pentru un sindicat majoritar şi fiecare sindicat să îşi vadă de treaba lui. 

Rep.: Cum interpretaţi afirmaţia domnului Ruşeţ referitoare la zguduirea sindicatelor care nu fuzionează cu SMEO? Ce credeţi că a vrut să spună?

C.C.: Ruşeţ are stilul de a zgudui sindicatele în sensul de a ameninţa folosindu-se de politic. Nu este aşa. Eu am fost de acord să se facă alegeri nu în sensul de a fi aceiaşi oameni, ci să fie aleşi. Sunt pentru alegeri generale cu oameni noi. Asta nu înseamnă să ameninţi alte sindicate pentru că nu intră în construcţia care o vrei tu.

Rep.: Credeţi că există posibilitatea ca oamenii sindicatelor care nu vor fuziona la SMEO să semneze adeziunea fără implicarea liderilor?

C.C.: Nu există decât aceia care primesc ordine de la administraţie. Sunt directori de unităţi care se implică în asemenea jocuri murdare. În loc să se ocupe de producţie, ei se ocupă de adeziuni şi implicare în mişcarea sindicală. Directorii de unităţi să nu uite că va veni o zi când vor plăti.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: