Creţan şi Cozma l-au eliberat şi pe Lupu

Constantin Creţan a participat alături de Miron Cozma la eliberarea din închisoare a ultimului lider sindical implicat în mineriadele din 1999. Evenimentul a avut loc tot la închisoarea Bârca Mare din Hunedoara, fostul sindicalist din Rovinari plecând de dimineaţă de acasă pentru a ajunge fără probleme la întâlnirea cu foştii săi camarazi. Acesta a fost însoţit de câţiva membri ai Ligii „Miron Cozma”, ligă pe care Creţan a înfiinţat-o cu ani în urmă la Rovinari pentru a milita prin intermediul acesteia pentru eliberarea lui Cozma din închisoare.

Vasile Lupu este ultimul sindicalist care a ieşit acum din spatele gratiilor, în această toamnă, toamnă în care, după trei ani de puşcărie, au fost eliberaţi şi Constantin Creţan şi Dorin Loiş. Singurul care nu a mai apucat să se bucure de libertate a fost Ionel Ciontu, mort cu circa doi ani în urmă în perioada de detenţie, din cauza problemelor de sănătate. Cozma a declarat din nou la eliberarea din închisoare a lui Lupu că pedepsele executate de el şi de locotenenţii săi reprezintă un abuz al autorităţilor române. Acesta a menţionat că va continua să lupte pentru reabilitarea tuturor sindicaliştilor care au făcut puşcărie pentru implicarea în mineriade. Cozma a mai ţinut şi să spună că tot un abuz este şi faptul că nu i s-a permis recent să participe la înhumarea minerilor ucişi în exploziile de la Petrila.

Singurul sindicalist care nu a stat o zi după gratii pentru mineriade este Romeo Beja, cel care în 1999 filosofa pe la posturile de televiziune despre nobleţea acţiunilor minereşti. Beja a plecat în Austria atunci când a aflat de sentinţa de cinci ani, Constantin Creţan spunând că tuturor ar trebui să ne dea de gândit că România are un refugiat politic din cauza unei sentinţe judecătoreşti.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: