Cristea ar putea fi demis din fruntea CE Turceni

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Turceni se va întruni azi pentru a analiza, printre altele, situaţia creată în urma reţinerii pentru 24 de ore de către DNA a directorului general Dumitru Cristea. Pe ordinea de zi mai figurează o analiză a celorlalte achiziţii de utilaje, existând mari şanse ca, la final, să fie formulată propunerea de înlocuire din funcţie a lui Cristea.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt vicepreşedinţi ai PNL Gorj, alături de liderul filialei, Dan Ilie Morega, organizaţia dând recent publicităţii faptul că se disociază de Cristea după deschiderea anchetei împotriva sa de către procurorii anticorupţie. Disocierea s-a făcut în numele Biroului Politic al PNL Gorj, birou în care a fost cooptat, printre alţii şi Ion Răuţ, directorul de personal de la Turceni, cel care în trecut a avut strânse legături cu fosta Securitate şi care, toamna aceasta, a intrat în conflict cu Cristea, la un moment dat zvonindu-se chiar că el ar fi succesorul actualului director general.

Surse din rândul Consiliului de Administraţie au precizat că la şedinţa respectivă va fi făcută o analiză a achiziţiilor de utilaje de mare valoare făcute de complexul energetic în ultimul an. Analiza respectivă este realizată după ce directorul general şi alte 14 persoane cu funcţii de conducere din cadrul Complexului au fost acuzate de achiziţionarea ilegală a unui buldotanc de la o firmă din Mediaş, în urma tranzacţiei procurorii constatând un prejudiciu de circa 800.000 de lei. Aceleaşi surse menţionează ca foarte probabilă formularea, la finalul şedinţei, de către membrii Consiliului de Administraţie, a unei recomandări către Adunarea Generală a Acţionarilor de la CE Turceni de schimbare din funcţie a directorului general Dumitru Cristea.

AGA ar trebui, la rândul său, să înainteze o propunere asemănătoare la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, singura instituţie care poate dispune o eventuală înlocuire din funcţie a lui Cristea. Directorul general are contract de performanţă managerială cu AVAS, iar la analiza din luna iunie membrii Consiliului de Administraţie al CE Turceni au constatat că acesta şi-a realizat indicatorii de performanţă, Cristea fiind premiat atunci cu suma de 149.000 de lei, echivalentă cu 12 salarii suplimentare achitate timp de un an de zile.

Directorul general al CE Turceni ar urma să afle azi şi când anume se va rejudeca la Judecătoria Târgu Jiu solicitarea DNA de arestare preventivă a sa pentru 29 de zile. Procurorii anticorupţie au obţinut vineri anularea unei hotărâri judecătoreşti prin care era declarată nulă ordonanţa prin care Cristea a fost reţinut pentru 24 de ore, magistraţii Tribunalului Gorj dispunând ca solicitarea de arestare preventivă să se rejudece, fără a se stabili o dată anume. Directorul general a părăsit atunci sala de judecată fără a face nicio declaraţie. Acesta nu şi-a luat nici măcar „la revedere” de la avocaţii trimişi pentru a-l apăra de Casa Şova, apărătorii plecând şi ei destul de dezorientaţi prin oraş, doar să scape de întrebările jurnaliştilor. De altfel, pe parcursul audierilor, a ieşit la iveală că Dumitru Cristea îşi rezervase din timp dreptul de a nu mai face nicio declaraţie la DNA, avocaţii săi găsind nefiresc faptul că acesta a trebuit să afle de la judecătorul de caz că se discută despre mandatul său de arestare preventivă. Magistratul care conducea completul de la Tribunal a întrebat retoric dacă Dumitru Cristea ar fi dorit să fie întrebat de procurorii anticorupţie ce părere are despre eventuala sa arestare, în cele din urmă dosarul ajungând la Judecătorie, acolo unde, zilele acestea, se va decide dacă ancheta continuă cu directorul general în stare de libertate sau nu.

Vizualizări: 72

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: