Cucernicul manager și sfântul trafalet

Haz mare ieri în presă, după ce Patriarhul Daniel a mânjit cu agheasmă pereții televiziunii Trinitas, folosindu-se de un aparat care semăna izbitor cu un trafalet. Aș îndrăzni chiar să spun că trafalet era. Și totuși, într-un comunicat intitulat fabulospiritual ”Senzațional produs de ignoranță liturgică”, Patriarhia a precizat că cel pe care presa l-a botezat ”trafalet” era de fapt un ”miruitor extensibil folosit pentru sfințirea clădirile înalte, care fusese stropit în prealabil cu agheasmă cu ajutorul unui buchet de busuioc numit sfeștoc”.

Sincer, apreciez acuratețea comunicatorilor din partea BOR. Să ai pretenții de rigurozitate tehnică și argou adecvat în condițiile în care tu reprezinți o religie care, în primitivismul ei, stropește plasmele cu apă (fie ea și sfințită), mi se pare undeva la limita dintre ipocrizie și curaj nebun. Mă întreb cum ar fi dacă s-ar apuca și presa, în contrapartidă, să pretindă rigurozitate și precizie în folosirea termenilor, a datelor și a istoriei din partea Bibliei, a tradițiilor bisericești sau a slujbelor ținute de preoți. Să-l întreb așa pe domnul manager Daniel: OK, sfinția voastră (nu știu exact care-i termenul corect de adresare, mă scuzați, adevărul e că sunt un ignorant liturgic), am greșit cu trafaletul, dar ia spuneți-mi și mie, vă rog, când a apărut omul și când a apărut lumea? Și, mai ales, ce-a fost cu toată sumedenia aia de animale care-au hălăduit pe Pământ atâtea sute de milioane de ani înainte să apărem noi în preajmă? Dar așa, cu rigurozitate, v-aș ruga, fără ignoranță științifică, dacă se poate!

La urma urmei, ce contează dacă era trafalet, miruitor extensibil sau sfeștoc? Mult mai important mi se pare faptul că aparatură de secol XXI a fost stropită cu apă în baza unei ciudate tradiții religioase. Asta îmi amintește de bunicii din Moldova ai prietenei mele Raluca, cei care, într-un exces de zel, la ultima curățenie de primăvară, au încercat să spele prizele cu un burete înmuiat bine într-un lighean plin cu apă. Nu au murit ei, din fericire, au murit doar toate siguranțele din casă, dar după eveniment septuagenarii botoșăneni au ținut să precizeze că de fapt nu au spălat prizele cu un burete ud, ci cu un sfeștoc ud.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: