Culturile de grâu şi porumb, distruse de secetă

Temperaturile ridicate înregistare în ultimele săptămâni şi seceta au distrus culturile agricole din Gorj. Pâmântul a crăpat din cauza lipsei apei din sol, iar cultura de grâu şi porumb de pe câteva sute de hectare a început să se usuce. Agricultorii se gândesc cu groază la recolta din toamnă pentru că cel mai probabil nu-şi pot scoate nici bani investiţi în muncă.

 

 

În comuna Băleşti, aproximativ 700 de hectare însămânţate cu porumb sunt calamitate. Din cauza secetei,există culturi de unde nu se mai poate recupera absolut nimic.Porumbul s-a uscat sub razele soarelui, iar pământul a început să crape. „Cultura de porumb este distrusă aproape în totalitate. S-au făcut lucrările de primăvară, s-a dat cu îngrăşăminte, dar nu a plouat absolut deloc şi nu au avut efect. Porumbul a început să se usuce înainte să rodească. Aproape toată cultura este compromisă”, a declarat Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj.

Şi culturile de grâu sunt ca şi compomise, pentru că au început să îngălbenească.  Dacă nu va ploua, grâul va avea aceeaşi soartă ca și porumbul. „La grâu nu am văzut un rod atât de slab de când lucrez eu în agricultură, adică de aproape 38 de ani. Când s-a însămânţat a plouat foarte mult, în primăvară la fel, însă acum când a trebuit să rodească este secetă şi a început să îngălbenească. Nici o jumătate din cultură nu va da producţie”, a declarat Traian Ghinoiu.

 

Nu pot fi despăgubiți

 

Agricultorii au ajuns în culmea disperării pentru că nu au culturile asigurate şi nu pot fi despăgubiţi. Le pare rău că au investit foarte mulţi bani în muncile agricole, iar la toamnă în loc să culeagă roadele vor cumpăra din piaţa. „Nu facem nimic anul acesta, nici cu grâul şi nici cu porumbul. Suntem vai de capul nostru. Am băgat atâţia bani în muncă şi nu ne alegem cu nimic. La toamnă mergem să cumpărăm şi grâu şi porumb”.

Au fost şi săteni care şi-au dat seama că nu se mai merită să muncească terenul. Numai în Băleşti exista 2.000 de hectare nemuncite, aproape jumătate din suprafaţa arabilă a comunei.

 

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: