Cum mâncăm după Postul Crăciunului

Studiile au arătat că în timpul Sărbătorilor se produce un fenomen periculos pentru anumite persoane. Din cauza meselor copioase stropite cu alcool, sângele este furat către stomac în procesul digestiei, ceea ce poate duce la apariţia crizelor de inimă. Mai grav, consumul exagerat de alimente şi alcool creşte riscul de infarct sau accident vascular cerebral.     

Pentru a evita riscurile, în primul rând este nevoie să încercăm să nu consumăm la o singură masă o cantitate foarte mare de alimente. Apoi să nu combinăm foarte multe feluri de mâncare. Măcar desertul sau fructele să le lăsăm separat de masă. Atunci când se întâlnesc foarte multe alimente care conţin proteine, glucide, lipide, apar fenomene de fermentaţie, balonare, disconfort digestiv.

Totodată, după o masă copioasă este indicat să bem un ceai şi să nu ne aşezăm imediat în pat sau pe canapea după ce servim masă. 10-15 minute este bine să facem mici activităţi gospodăreşti. Ideală este o plimbare scurtă, care ajută foarte mult digestia. O cafea pe zi este recomandată datorită proprietăţilor sale diuretice şi uşor laxative.

Friptura, cârnaţii, în general, alimentele bogate în proteine şi grăsimi este bine să fie combinate cu legume, pentru a le reduce din efectul nociv. Datorită legumelor sunt absorbite mai uşor grăsimile şi se asigură aportul de fibre necesar facilitării tranzitului intestinal. Şi fructele sunt deosebit de benefice în această perioadă cu mese îmbelşugate. Ele sunt depurative şi absorb tot ce este rău în organism deoarece conţin foarte multe fibre. Cu o singură condiţie: se consumă ca gustare la 2-3 ore între mese.
 Pentru persoanele care se ştiu cu diferite afecţiuni digestive, chiar uşoare, medicii recomanda anumite măsuri de genul administrării unui pansament gastric, a unui supliment de enzime care să favorizeze digestia. Persoanele care ştiu din start că au probleme cu bila, pancreasul e bine să pună în poşetă medicamentele de care au nevoie. La persoanele cu boli metabolice, renale, hepatice, cardiovasculare este important să se ajusteze tratamentul, astfel încât afecţiunile să fie ţinute sub control.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: