Cum reușim să dăm cu mucii-n fasole iar și iar

Vă propun un exercițiu de imaginație despre ziua unui turist oarecare în Baia de Fier, să zicem că-l cheamă Dumitru Turbăceanu, evident fără nicio legătură cu primarul cu același nume. Turistul nostru este foarte încântat de ce a văzut, Transalpina, hamacele la înălțime, peștera, oamenii buni, iar tocanul cu mămăligă este excepțional. 

A venit pentru că weekendul acesta este festivalul Slowride Transalpina, o inițiativă a mediului privat, una dintre cele mai reușite din zonă.  Anual, Baia de Fier devine locul de întâlnire al motocicliștilor; trupe rock în vogă, zeci de motocicliști și alte activități, schimbă cu totul spiritul comunei în timpul festivalului.

Dar să revenim. După o zi plină de experiențe, Dumitru ajunge la pensiunea unde este cazat. Pensiunea este curată, construită în ani de zile cu multă muncă, priveliștea minunată, poveștile oamenilor sunt inspiraționale. Dumitru își dă seama că au mai rămas multe lucruri de făcut în Baia de Fier și vrea să mai vină cu prietenii pentru că trebuie neapărat să le arate locul acesta.

După o zi călduroasă pe munte și o masă gustoasă, o baie ar încheia apoteotic ziua. Dar nu, la robinet nu curge nici un stop de apă. 

Dintr-o dată, turistul uită de pensiunea frumoasă și oamenii de treabă, de locurile minunate pe care le-a văzut și nici nu mai vine cu prietenii cărora le spune că nu a avut apă nici pentru WC. 

Până la urmă, plin de nervi, turistul se duce și face duș pe stadion, unde sunt concertele trupelor rock, acolo unde au fost amenajate dușuri.


Din păcate, nu este imaginație, ci realitate pură. 

Și li se întâmplă sutelor de oameni care s-au cazat în acest weekend la Baia de Fier. 


Pentru rețeaua de apă și canalizare, primăria a cheltuit până acum peste 1,5 milioane de euro. Locuitorii plătesc lunar mulți bani pentru apă, dar nu au deloc sau nu este potabilă. De ani de zile.


Cum este posibil să ai atâtea oportunități, atâtea resurse și inițiative în comunitate, dar să alegi să o dai în bară? Iar. Și iar.

Vizualizări: 4,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: