Cum vede prefectul Teodorescu modificarea Constituţiei

Demersurile pentru revizuirea Constituţiei au intrat într-un ritm alert. Prefectul judeţului Gorj crede că până la sfârşitul anului se vor finaliza dezbaterile publice. Claudiu Teodorescu este de acord cu Parlamentul bicameral şi cu interzicerea traseismului politic. Acesta susţine şi ideea de a se micşora pragul de prezenţă la vot pentru validarea unui referendum.

Rep.: În ultima perioadă au apărut tot mai multe discuţii pe seama modificării structurii Parlamentului. Dumneavoastră sunteţi susţinătorul ideii de Parlament bicameral sau unicameral?

C.T.: După opinia mea este necesar să avem un Parlament bicameral întrucât activitatea celor două camere este foarte importantă. Faptul că decizia va fi luată cu consultarea celor două camere îi dă o încărcătură mult mai amplă. În plus, cred că în momentul de faţă România nu este pregătită pentru un Parlament unicameral.

Rep.: Credeţi că este necesar să se menţină acelaşi număr de parlamentari ca acum, când sunt aproape 600, sau că numărul acestora să fie redus la 300?

C.T.: Nu mă interesează foarte mult numărul de parlamentari, ci eficacitatea cu care aceştia lucrează. Bineînţeles, costurile să fie cât mai scăzute.

Rep.: În ceea ce priveşte propunerea de validare a unui referendum la o prezenţă de 30% din alegători, ce părere aveţi? 

C.T.: Ţinând cont că prezenţa la vot nu este obligatorie şi analizând participarea alegătorilor la scrutinele trecute, consider că micşorarea pragului de prezenţă la vot este benefică. România are dintotdeauna o problemă privind participarea la vot.

Rep.: Consideraţi că este necesar să fie interzis traseismul politic?

C.T.: Clar, da! Sunt pentru adoptarea interzicerii traseismului politic. Consider că în momentul în care ai fost ales pe listele unui partid trebuie să rămâi în acel partid cât timp alegătorii ţi-au dat acel vot.

Rep.: Aţi fi de acord cu introducerea sistemului de juraţi în sălile de judecată, aşa cum a propus Partidul Poporului?

C.T.: La ora actuală, România nu are nevoie să treacă la un astfel de sistem. Practica actuală este destul de bună pentru că deciziile se iau în cunoştinţă de cauză, dar asta nu înseamnă că o astfel de propunere nu poate fi luată în calcul pe viitor.

Rep.: Când credeţi că se vor finaliza demersurile pentru modificarea Constituţiei?

C.T.: Bănuiesc ca lucrurile vor evolua destul de bine. Cred că până la sfârşitul anului vor fi finalizate consultările publice în acest sens.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: