Cursuri de dans pentru reducerea absenteismului

Directorii de la şcolile din judeţul Gorj au început să aplice o serie de măsuri pentru prevenirea absenteismului. Asta după ce anul trecut s-au înregistrat nu mai puţin de două milioane de absenţe, iar peste o mie de elevi au pierdut alocaţiile complementare din cauza chiulului. Directorii fie îi înştiinţează pe părinţi despre situaţia şcolară a elevilor prin scrisori recomandate sau e-mailuri, fie încearcă să îi atragă pe elevi la şcoală prin cursuri de dans.

Metodele adoptate de directorii unităţilor de învăţământ pentru reducerea absenteismului din Gorj sunt din ce în ce mai diverse. Mai nou, părinții află care este situaţia elevilor la şcoală prin scrisori recomandate, e-mailuri sau prin intermediul catalogului on-line, care poate fi consultat prin intermediul Internetului. Unii dintre aceştia s-au gândit şi la metode prin care să îi atragă pe elevi spre mediul şcolar, prin oferirea unor cursuri gratuite de dans sau prin activităţi sportive. Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului şcolar Județean Gorj spune că în acest an 1300 de elevi nu vor mai primi alocaţia de susținere a familiei din cauza numărului mare de absenţe acumulate. „Sperăm ca neprimirea acestor bani să îi convingă pe părinţi să se implice mai mult în educaţia copiilor şi pe elevi să se gândească mai bine înainte de a chiuli. Începutul de an nu este foarte relevant în ceea ce priveşte numărul absenţelor. Situaţia reală va fi cea din urma centralizării absenţelor pe lunile octombrie şi noiembrie”, a declarat Justin Paralescu.

La şcoală pe ritmuri de dans

Pentru a reduce numărul de absențe, conducerea Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu trimite părinților scrisori recomandate și organizează cursuri de dans. „Părinții elevilor care au peste zece absențe primesc înștiințări acasă, iar cei care au copii cu peste 20 de absențe nemotivate primesc preavize de exmatriculare”, spune Marius Buzera, directorul acestei unități. Însă cele mai interesante sunt metodele folosite pentru încurajarea elevilor să vină la școală. „Peste 20 de elevi cu risc de abandon, care provin din familii monoparentale sau cu părinți plecați în străinătate beneficiază de cursuri de dans, oferite de prim-solista Teatrului Fantasio din Constanța. Elevii învață flamingo sau dans vienez de două ori pe săptămână. Totul este gratuit”, mai menționează directorul unității.

Catalog on-line

Directorul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu”, unde s-a implementat catalogul on-line, care le oferă posibilitatea părinților să ia contact cu notele și absențele copiilor spune că aceștia trebuie să se implice în combaterea absenteismului. „Avem cam 1,5 absenţe pe cap de elev, ceea ce nu este foarte mult pentru un liceu aşa mare. Sunt şi elevi care chiulesc, aşa a fost mereu învăţământul la noi”, a afirmat, la rândul său, profesorul Petre Ciungu, directorul Colegiul Economic din Târgu-Jiu.

TOP

La nivelul Inspectoratului a fost realizată și o situație a absențelor pe fiecare unitate de învățământ. În top se află liceul din Turceni, cu 4649 absențe, urmat de Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu, cu peste 3000 de absențe acumulate sau de liceul din Bâlteni, cu peste 3390 de absențe.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: