Dascălii declanşează greva în învăţământ

Sindicaliştii din învăţământ sunt pregătiţi de declanşarea protestelor. Aceştia au stabilit calendarul protestelor pentru perioada viitoare, în care se anunţă greve de avertisment, pichetări şi mitinguri.

 „S-a stabilit ca pe plan local să se organizeze mitinguri, pichetări sau greve de avertisment în perioada 15 martie – 2 aprilie, iar la nivel central să fie pichetat sediul Guvernului şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în perioada 12 – 30 aprilie”, spune Vasile Mija, reprezentantul Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj. Deşi înainte de a recurge la aceste măsuri, sindicaliştii s-au întâlnit cu ministrul educaţiei, aceştia nu au ajuns la nicio înţelegere. „A fost doar o discuţie în urma căreia totul a rămas ca înainte”, spune Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatului din învăţământ, filiala Gorj. În timpul întâlnirii cu conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au fost aduse în atenţie hotărârile judecătoreşti care nu se respectă, reducerile care vor avea loc în rândul cadrelor didactice, creşterea vârstei de pensionare, precum şi scăderea veniturilor salariale. „De asemenea, vom demara în perioada 11 martie – 30 aprilie un referendum în rândul membrilor de sindicat afiliaţi, pentru ca aceştia să se pronunţe asupra declanşării unei greve generale începând cu prima parte a lunii iunie. De săptămâna viitoare vom organiza o acţiune de protest în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare”, adaugă Vasile Mija.

Studenţii, nemulţumiţi de burse

Dar nu numai profesorii sunt nemulţumiţi. Şi studenţii se numără printre categoriile defavorizate de MECTS, care vor primi mai puţine burse la facultăţile în care învaţă. Şi aceştia la rândul lor ameninţă cu proteste. „Numărul de bilete în tabere se va împuţina, precum şi fondul de burse. De aceea, studenţii afiliaţi la Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) vor protesta de luni în capitală. Dacă în urma acestui protest nu vom ajunge la nicio înţelegere, probabil se vor declanşa proteste la nivelul centrelor universitare din ţară”, spune Deborah Greculescu, secretar general în cadrul UNSR şi membru în cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. De asemenea, studenţii mai acuză ministerul pentru lipsa de transparenţă şi pentru că studenţii nu sunt luaţi în considerare ca factori în problemele cu care se confruntă.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: