Datoriile lui Iohannis

Klaus Iohannis va fi preşedinte în funcţie în mai puţin de trei săptămâni. Va avea de luat decizii grele zi de zi, cinci ani de acum încolo. Meseria de preşedinte se învaţă şi este una complicată, aşa că mă aştept ca preşedintele să facă şi greşeli. Ca să facă puţine greşeli, are nevoie de o echipă bună, de consilieri bine pregătiţi şi de încredere în acelaşi timp.

Prima opţiune a lui Iohannis pentru postul de şef al cancelariei a fost Dan Mihalache. Chiar dacă Iohannis nu a confirmat opţiunea, Dan Mihalache s-a grăbit să dea declaraţii în presă pe această temă. O primă greşeală a lui Mihalache, bazată probabil pe aroganţă, deoarece nu se face să anunţi echipa înaintea preşedintelui. Mihalache are o istorie profesională care îl recomandă mai degrabă pentru o prezenţă lângă Ponta, nu lângă Iohannis. A lucrat la jurnalist la ziarul Azi, în anii ’90, când oficiosul FSN era extrem de agresiv cu Piaţa Universităţii, cu liderii partidelor istorice. A fost consilierul lui Adrian Năstase, este prieten la cataramă cu Ponta. Este traseist politic, sărind din barca PSD în cea a PNL.

Pe de altă parte, pe Mihalache îl recomandă pentru funcţia de consilier al lui Iohannis faptul că l-a susţinut pe Iohannis în campania electorală. A fost unul din strategii campaniei, din câte înţeleg. Să zicem chiar că a avut un rol decisiv în alegerea lui Iohannis. Ce ar trebui să facă Iohannis: să respecte nişte principii sau să răsplătească un om care l-a ajutat în campanie?

Iohannis este preşedintele ales al României. Este omul de la care românii aşteaptă să schimbe România. Pe mine nu mă interesează ce a făcut Iohannis până acum. Nici ce prieteni sau colaboratori a avut. Din ziua în care va fi preşedinte în funcţie, Iohannis nu mai are datorii la nimeni, este dator doar românilor. Românii nu l-au votat pentru gaşca aia de politicieni care erau în spatele lui pe scenă la mitinguri. Nici măcar pentru mesajele bine alese de pe pagina de facebook. Semnificaţia votului este una mult mai profundă şi se bazează pe încredere.

Un om ca Mihalache nu are ce să caute lângă Iohannis. Nu doar pentru că a înjurat ziarişti. Nu doar pentru că e traseist. Nu doar pentru că pare controlat de servicii. Ba da, din toate aceste motive care îl fac parte din acea clasă politică împotriva căreia am votat pe 16 noiembrie. Dacă Mihalache ar înţelege spiritul acestui vot, s-ar da singur la o parte. Nu cred că a înţeles. Iohannis pare că a priceput totuşi, dar vom avea timp cinci ani să ne convingem de asta. Începând cu ziua în care îşi va prezenta echipa.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: