De ce a trecut mai repede timpul pe Pământ în anul 2020

Cele mai scurte 28 de zile documentate până acum, începând cu 1960, au fost înregistrate toate în anul 2020. Pământul a completat revoluțiile în jurul axei sale cu câteva milisecunde mai rapid decât media.

Situaţia nu este neapărat îngrijorătoare, având în vedere faptul că rotația planetei variază mereu ușor, fiind influențată de presiunea atmosferică, vânturi, curenți oceanici și mișcarea miezului. Însă, asta reprezintă o inconveniență pentru cronometrele internaționale, care folosesc ceasuri atomice extrem de precise pentru a măsura timpul universal coordonat (UTC) după care toată lumea își setează ceasurile. Atunci când timpul astronomic, stabilit de timpul necesar pentru ca Pământul să desfășoare o rotație completă, deviază de la UTC cu mai mult de 0,4 secunde, UTC primește o ajustare. Până acum, acesta ajustări au implicat adăugarea unei „secunde de salt” la an, la sfârșitul lunii iunie sau decembrie, astfel aliniind din nou timpul astronomic și cel atomic.

Aceste „secunde de salt” au fost improvizate din cauza tendinței generale a rotației planetei noastre care a încetinit încă din momentul în care au început măsurătorile prin satelit în anii 1960 – 1970. Încă din 1972, oamenii de știință au adăugat „secunde de salt” la fiecare an și jumătate, potrivit Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie (NIST). Ultima adăugare a avut loc în 2016, atunci când în ajunul Anului Nou, la ora 23 și 59 de minute și 59 de secunde, o „secundă de salt” a fost adăugată.

Cu toate acestea, recenta accelerare în rotația Pământului a stârnit discuții pentru prima oară în comunitatea științifică privind o „secundă de salt negativ”. Astfel, în loc de adăugare unei secunde, cercetătorii se gândesc să scadă o secundă, potrivit Science Alert.

Asta pentru că lungimea medie a unei zile este de 86.400 de secunde, însă o zi astronomică în 2021 va fi cu 0,05 milisecunde mai scurtă, în medie. De-a lungul anului acesta, asta va ajunge la un decalaj de 19 milisecunde pentru timpul atomic.

Anul 2020 a fost deja mai rapid decât de obicei, din punct de vedere astronomic. Pământul a doborât recordul anterior pentru cea mai scurtă zi astronomică, stabilit în 2005.

În timpul celei mai scurte zile din acel an, 5 iulie, Terra a completat o rotație cu 1,0516 milisecunde mai repede. Cea mai scurtă zi din anul 2020 a fost 19 iulie, atunci când planeta noastră a completat o rotație cu 1,4602 mai repede.

Vizualizări: 2,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: