De ce fac copiii sex?

Tinerii îşi încep viaţa sexuală la vârste din ce în ce mai fragede, unii în adolescenţă, iar alţii chiar în timpul copilăriei. Gorjul nu este scutit de astfel de cazuri, foarte multe tinere de 15-16 ani ajungând să fie mămici. Părinţii sunt nepregătiţi pentru a face faţă unor astfel de situaţii şi în general nu se consideră vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă.

Ce-i determină pe adolescenţi să-şi înceapă viaţa sexuală înainte ca organismul lor să fi atins maturitatea- Mulţi părinţi cred că singurul motiv este invazia de materiale cu conţinut erotic difuzate de posturile de televiziune, însa oamenii de ştiinţă ar mai adăuga câteva motive: stima de sine scăzută, conflictele cu părinţii, rezultatele şcolare slabe. Toate acestea pot crea confuzie în mintea unui adolescent, care nu vede nimic în neregulă în a face sex înainte de a împlini 15 ani.

Potrivit autorilor studiului Wisconsin Study of Families and Work, în cadrul căruia a fost analizat comportamentul a 146 de fete şi 127 de băieţi cu vârstele cuprinse între 13 şi 15 ani, din totalul de 273 de adolescenţi, 15% au făcut sex - fie vaginal, fie oral.

Care este profilul unui copil activ sexual?

Cercetătorii au reuşit să surprindă şi profilul comportamental al unei tinere sub 15 ani, activă din punct de vedere sexual: îşi petrece cea mai mare parte a timpului în faţa televizorului, are o părere destul de proastă despre sine (pe care o recunoaşte sau nu), nu se înţelege cu părinţii, în multe cazuri are un singur părinte sau are un părinte vitreg, prezintă simptome de ADHD şi dezinteres faţă de activitatea şcolară.

În ceea ce-i priveşte pe băieţi, cei care şi-au început viata sexuala înainte de 15 ani au aceeaşi pasiune pentru televizor şi părere proastă despre propria persoană, prezintă semne de ADHD si ODD (tulburare de opoziţie, caracterizată printr-un comportament sfidător) şi relaţii încordate cu părinţii.

Televizorul dă startul la sminteală

Una dintre caracteristicile acestor copii are un rol semnificativ mai mare decât celelalte în apariţia comportamentului erotic de la o vârstă fragedă: cantitatea mare de timp petrecută în faţa televizorului.

Din acest motiv, specialiştii sunt de părere că prin intermediul televiziunilor se poate face ceva pentru a preveni aceste dezastre: reducerea frecvenţei de difuzare la ore accesibile copiilor a programelor erotice sau cu mesaje subliminale pe care aceştia le-ar putea percepe ca atare şi creşterea frecvenţei de difuzare a programelor cu conţinut educativ, care sa le atragă atenţia celor mici asupra consecinţelor ce decurg din adoptarea unor practici specifice adulţilor.

În plus, rolul părinţilor în educarea copiilor şi în formarea comportamentului acestora este decisiv. Se ştie că atunci când izbucnesc conflictele în familie, cei mici sunt lipsiţi de discernământ şi au tendinţa de a acţiona în ciuda adulţilor, dintr-un spirit de răzbunare, fără însă a se gândi prea mult la consecinţe. Părinţii ar trebui să fie primii care să se preocupe de educarea propriilor odrasle. Ei nu trebuie să lase această sarcina doar în seama profesorilor de la şcoală.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: