De ce susţine prefectura că primarul Răgman este compatibil cu funcţia

PDL Gorj a sesizat prefectura cu privire la incompatibilitatea primarului de la Prigoria, Emil Răgman, care a fost în acelaşi timp primar şi administrator la firma proprie. Potrivit legii, prefectura a solicitat secretarului primăriei să verifice. Dacă fapta s-ar fi confirmat, secretarul era obligat să propună încetarea mandatului primarului. Ei bine, primarul a renunţat în septembrie la funcţia de administrator şi cum secretarul a analizat situaţia la nivelul lunii octombrie, a transmis prefecturii că incompatibilitatea nu există. Reprezentanţii prefecturii susţin că secretarul a procedat corect şi că numai Agenţia Naţională pentru Integritate ar mai putea constata o incompatibilitate care a fost în trecut. Cu alte cuvinte, secretarul şi prefectul au degeaba atribuţii în acest sens, dacă incompatibilii renunţă la una din funcţii când începe controlul. Cel mai probabil însă, autorităţile locale şi judeţene şi-au dat mâna pe a-l scoate basma curată pe primar.

Secretarul comunei Prigoria a verificat sesizarea democrat-liberalilor, potrivit căreia primarul din Prigoria este incompatibil, fiind în acelaşi timp şi administrator al unei firme private care îi aparţine. Răgman a demisionat în septembrie din funcţia de administrator al firmei şi a rămas doar primar. Când a primit sesizarea, secretarul a intrat o vreme în concediu, iar când a revenit la serviciu, lucrurile erau rezolvate. A constatat că la data controlului, primarul nu este incompatibil şi nu are de ce să propună încetarea mandatului, aşa cum prevede legea.

Prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu, susţine că s-au respectat procedurile, aşa cum scrie la lege. „Conform legislaţiei în vigoare secretarul unităţii administrativ teritoriale este cel care face această analiză şi la propunerea secretarului, în cazul în care se dovedeşte incompatibilitatea, se trimite ordin de încetare a mandatului. În schimb, domnul secretar ne-a transmis o documentaţie prin care nu a solicitat acest lucru. Din punct de vedere administrativ am respectat procedurile în vigoare şi am trimis răspunsul secretarului petenţilor”, a spus prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu.

Diaconescu: Prefectul nu poate constata o stare care nu există

Primarul Emil Răgman a fost încă din decembrie 2012 administrator la firma Romemir Prodcom SRL ce are ca obiect de activitate creşterea oilor. Şeful Serviciului de Verificare a Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj a explicat de ce secretarul comunei, Răzvan Niţă, nu l-a găsit incompatibil pe primarul Răgman. „Instituţia Prefectului este abilitată să constate starea de incompatibilitate doar în urma sesizării şi propunerii secretarului UAT-ului şi doar pentru situaţii existente, situaţii de incompatibilitate care există în prezent. În situaţia în care un secretar de comună confirmă faptul că un ales local s-a aflat în trecut în stare de incompatibilitate, dar la momentul prezent nu se mai găseşte în respectiva stare de incompatibilitate, urmare faptului că a ieşit din ea, prin demisie din AGA, prin încetarea diferitelor situaţii care l-ar face incompatibil, instituţia prefectului nu mai poate emite un ordin să constate o stare care nu există în prezent şi în care s-a aflat în trecut, acest atribut fiind doar al Agenţiei Naţionale de Integritate. În speţa de la Prigoria, pe baza documentelor înaintate de primărie rezultă cert că în momentul de faţă primarul nu mai este în stare de incompatibilitate, dat fiind faptul că în luna septembrie a fost înlocuit din calitatea de administrator cu o altă persoană, prin decizia Registrului Comerţului”, a declarat Liviu Diaconescu.

ANI va continua ancheta

Şi la Agenţia Naţională pentru Integritate a ajuns o sesizare în privinţa incompatibilităţii lui Emil Răgman. „Din cunoştinţele şi informaţiile noastre, ANI are în derulare o cercetare şi va stabili dacă în trecut a fost sau nu a fost în stare de incompatibilitate primarul care este cert că nu mai este. Doar ANI are competenţă să meargă în trecut şi cu o limită, legiuitorul a stabilit acest lucru”, a mai spus Liviu Diaconescu, şeful Serviciului de Verificare a Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj. 

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: