De ce vrea Ponta să scape de UDMR

Strategii PSD au analizat bine situaţia şi, în cazul în care Iohannis va fi candidatul dreptei, Ponta va trebui să joace în campania electorală cartea naţionalistă. Minorităţile din Ardeal, în special maghiarii, care reprezintă 7% din alegătorii României, au anunţat deja că îl vor susţine pe Klaus Iohannis, fiind de presupus că un neamţ va înţelege mai bine nevoile unor minoritari în România. Ponta ştie deci că nu va avea susţinere din partea electoratului UDMR şi atunci are nevoie să atragă de partea lui românii naţionalişti din Ardeal.

Săptămâna trecută, Ponta a dat două semnale udemeriştilor, că nu mai sunt doriţi la guvernare. MAE nu a autorizat înfiinţarea a încă unui consulat ungar în România, pe motiv că deja sunt prea multe, iar la finalul săptămânii Ministerul de Externe s-a poziţionat împotriva unei rezoluţii a UDMR la comisia europeană. Este vorba de Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităţile pe şase tematici, referitoare la probleme de limbă, cultură, media sau societate civilă.

Kelemen Hunor a ameninţat deja cu ieşirea de la guvernare, iar replica ministrului de externe Titus Corlăţean a fost clară. "Coaliţiile vin şi pleacă, statul român rămâne". Iar noua coaliţie de guvernare formată din USD-PPDD nu mai are nevoie de voturile UDMR pentru a avea majoritate.

Pe de altă parte, UDMR, deşi nu este partid politic, arată ca o formaţiune de dreapta. Prin ieşirea de la guvernare, România ar avea toată dreapta în opoziţie: PNL, PDL, PMP şi UDMR. La putere ar rămâne PSD şi PP-DD, partide declarate de stânga, dar şi soluţiile imorale PC şi UNPR, care sunt de centru-stânga sau de centru-dreapta, după cum o cere „interesul naţional”. Dacă „interesul naţional” al lui Dan Voiculescu este să rămână alături de Ponta, mai înţelegător cu marea corupţie, tot mai multe surse politice spun că Oprea ar putea da ordinul „stânga-mprejur” gradaţilor de la UNPR, ceea ce ar aduce dreapta la putere în ultimele luni de mandat ale lui Traian Băsescu. Indiferent de scenarii însă, pe partea dreaptă este prea mult haos şi multă indisciplină, de care candidatul stângii profită din plin.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: