De unde mai taie Ciurel

Hidroelectrica produce energia cu 189 de lei/MWh, după cum a spus în presă Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al companiei. Săptămâna trecută, doi dintre conducătorii Hidroelectrica au ajuns după gratii, alţii şi-au pierdut deocamdată doar funcţiile, pentru că au fost de acord cu o tranzacţie la vedere, pe bursa OPCOM, a unei cantităţi mari de energie, la preţul de 147 de lei/MWh. Au ajuns după gratii şi pentru că la mijloc este vorba de dare şi luare de mită, dar şi pentru că Hidroelectrica ar fi pierdut zeci de milioane de euro în următorii patru ani, dacă este să ne luăm după acelaşi Remus Borza.

Ei bine, termocentralele din Complexul Energetic Oltenia produc megawatt-ul cu 200-220 lei, dar compania reuşeşte să vândă pe OPCOM cu 184-186 lei/MWh. Orice leu pus în plus duce la eşecul tranzacţionării pe bursă. Directorul Ciurel a spus că a contractat deja o mie de MWh pentru anul viitor şi că va căuta soluţii pentru a reduce costurile. CE Oltenia a vândut şi anul acesta sub costul estimat la începutul anului, dar Ciurel a reuşit să menţină compania pe linia de plutire pentru că s-au tăiat 80% din cheltuielile de investiţii, pentru că fiecare salariat a pierdut 600 de lei brut la salariu, pentru că toţi prestatorii de servicii au fost puşi pe butuci, pentru că nu a plătit taxa de excavare la primării, redevenţa, certificatele verzi etc.

Rostogolirea unor costuri ţine o vreme, să nu uităm şi că Ciurel a moştenit de la Bălăşoiu o situaţie financiară de excepţie. Anul viitor, însă, Ciurel va fi nevoit să uite că este politician, că este an electoral şi să restructureze complexul pentru a reduce costul megawatt-ului cu 15%. Altfel, va trebui să dea socoteală pentru faptul că a contractat în pierdere producţia a 3-4 grupuri energetice.

Întrebarea este: de unde mai taie Ciurel? Pentru că cele 600 de disponibilizări planificate nu vor fi suficiente. Ciurel a spus la un moment dat că nu ar putea concura cu preţul hidro nici dacă ar face zece mii de disponibilizări. Ei bine, vinde de ceva timp sub costul hidro, fără să restructureze nimic. De la celebrele firme ale sindicatelor nu mai are ce să taie că au intrat toate în faliment. De la sport ar mai fi loc, dar nu acolo se face marea economie. Externalizarea carierelor aduce după sine reduceri şi la cheltuieli, dar şi la venituri, astfel că nu de acolo se poate obţine un cost mai mic pe megawatt. Poate se va merge pe noi reduceri salariale, că spunea Călinoiu cândva ceva de un salariu mediu de 1000 de lei în CE Oltenia.

Ciurel nu conduce doar Complexul Energetic Oltenia. Ciurel conduce o companie de care depinde 80% din economia Gorjului, dar şi companii mari din afară, începând cu CFR Marfă. Corect ar fi ca, indiferent de măsuri va lua, Ciurel să le anunţe din timp. Prestatorii de servicii, şi mă refer aici la uzinele mari de reparaţii, trebuie să ştie care este planul lui Ciurel pentru 2014, pentru a-şi putea dimensiona activitatea. Primarii trebuie să ştie cât va creşte şomajul, pentru a-şi fundamenta corect bugetul. Chiar şi salariaţii care vor fi concediaţi trebuie să ştie din timp, ca să îşi caute alternative. La fel, trebuie să ştie din timp şi dacă li se înjumătăţesc salariile. Este o chestiune de responsabilitate socială ca Laurenţiu Ciurel să îşi anunţe intenţiile şi să facă public planul prin care va reduce costurile energiei cu 15%.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: