Decizie! RomânIA Autentică, festival anual la Hobiţa

RomânIA Autentică, cel mai mare festival dedicat tradiţiilor şi meşteşugurilor româneşti, s-a dovedit a fi şi anul acesta o reuşită. Mii de oameni au fost prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute în comuna gorjeană Peştişani, în Poiana Mare din satul Hobiţa, unde au petrecut româneşte prin muzică, dans şi voie bună. Autorităţile locale sunt hotărâte să menţină acest festival şi în anii ce vor urma, punând un accent deosebit pe folclorul autentic, meşteşugurile şi obiceiurile zonei.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului RomânIA Autentică s-a desfăşurat în trei localităţi simultan. Zeci de mii de inimi de români au vibrat la unison în Hobiţa, pe platoul din faţa casei lui Brâncuşi, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, dar şi în Piaţa Sfatului din Braşov.

Pentru locuitorii din comuna Peştişani, sărbătoarea din acest an a avut o dublă semnificaţie. Asta pentru că autorităţile locale au marcat şi împlinirea a 500 de ani de la atestarea documentară a satului Hobiţa. Evenimentul a fost marcat prin lansări de carte, inaugurarea Muzeului Satului Hobiţa, simpozioane şi sfinţirea fântânii cu cumpănă de lângă Casa Muzeu „Constantin Brâncuşi”. De asemenea, două obiecte din atelierul lui Constantin Brâncuşi de la Paris au fost donate cu acest prilej comunităţii locale.

Cristina Chiriac, iniţiatoarea festivalului, a primit o pâine împletită cu textul „Hobiţa 500”, cu care a mers la Braşov, festivalul ajungând pentru prima dată în inima Transilvaniei. „A fost ca o predare de ştafetă către fraţii noştri români din Braşov, de la fraţii din Oltenia”, a spus Cosmin Pigui, primarul din Peştişani.

Festivalul a reprezentat un prilej de sărbătoare pentru locuitorii din comuna Peştişani, dar şi pentru alţi iubitori de folclor, care au îmbrăcat ia tradiţională şi au poposit în Poiana Mare. Meşterii populari şi-au etalat creaţiile şi au făcut chiar şi demonstraţii în faţa participanţilor. Prezenţi au fost şi numeroşi interpreţi de muzică populară. Participanţii au avut ocazia să imortalizeze aceste clipe, autorităţile punându-le la dispoziţie o cabină foto sub forma unei oglinzi, aceştia primind pe loc câte o fotografie.

„RomânIA Autentică a fost mai mult decât o reuşită, o încununare a experienţei de trei ani, cei peste 15.000 de români prezenţi la Hobiţa demonstrând că festivalul a căpătat amploare şi că este un succes veritabil. Acest festival va dăinui. Obligaţia noastră este să-l păstrăm, să-l dezvoltăm în spiritul tradiţiilor. Să rămână puţin conservator chiar, să nu devină bâlci”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Vizualizări: 2,315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: