Delegaţie de italieni la CJ Gorj. Neaţă vrea un nou spital

Consiliul Judeţean Gorj a încheiat un protocol de colaborare, pe trei ani, cu Asociaţia companiilor italiene de inginerie, arhitectură şi consultanţă tehnico- economică (O.I.C.E.). Prin acest protocol italienii s-au angajat că vor sprijini autorităţile judeţene în vederea accesării fondurilor europene. Primarii gorjeni şi şefii instituţiilor publice din Gorj au profitat de prezenţa delegaţiei străine pentru a-şi prezenta problemele.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a semnat, vineri, protocolul de înţelegere operaţional „Cooperare în vederea dezvoltării de schimburi tehnologice, activităţi culturale şi profesionale comune,, cu Asociaţia companiilor italiene de inginerie, arhitectură şi consultanţă tehnico- economică (O.I.C.E.). Protocolul impune o colaborare pe trei ani cu asociaţia din Peninsulă care se angajează să identifice firme italiene de inginerie şi arhitectură interesate să-şi furnizeze, în parteneriat cu firmele de consultanţă locală, serviciile necesare pentru a se accesa fonduri europene. La rândul său, Ion Călinoiu a precizat că este necesară această colaborare pentru ca proiectele întocmite în viitor să fie eligibile. „Vom realiza proiecte ce vizează reabilitarea drumurilor judeţene, reabilitarea ecologică, reabilitarea clădirilor monument aflate în patrimoniu Consiliului Judeţean şi vom dezvolta turismul. Avem nevoie de sprijinul partenerilor externi pentru a ne pune în valoare potenţialul economic“, a declarat Călinoiu.

Consorţiul italian, model pentru autorităţi

Alături de reprezentanţi ai firmelor italiene de mediu, construcţii rutiere şi civile, la întâlnire a fost prezent şi Luigi Torelli, preşedintele Consorţiului pentru Dezvoltare Roma- Latină. „Consorţiul pe care îl reprezint este o instituţie publică economică formată din 500 de firme ce au peste 15.000 de angajaţi. Această instituţie se adresează identificării structurii şi infrastructurii pentru dezvoltare“ a declarat Luigi Torelli. Auzind despre realizările acestui consorţiu, Ion Călinoiu s-a gândit că ar fi bine dacă şi la nivelul judeţului Gorj ar exista o instituţie asemănătoare. „Poate pe viitor vom realiza şi noi un consorţiu al administraţiei locale din Gorj, precum este cel de la Roma“, a menţionat Călinoiu.

Neaţă se vrea director de spital nou

Şefii instituţiilor publice şi primarii gorjeni au profitat de prezenţa delegaţiei italiene pentru a le cere sprijinul în rezolvarea unor probleme.         Gheorghe Neaţă, directorul Spitalului Judeţean, vrea un spital nou la Târgu Jiu. „Avem nevoie de fonduri pentru reabilitarea Spitalului Judeţean. N-ar strica un spital nou. Nu e propunere îndrăzneaţă ţinând cont că avem spaţiu pentru realizarea construcţiei şi ar fi bine dacă ne- aţi putea sprijini“, a solicitat Neaţă.

La rândul său şi primarul oraşului Motru a cerut sprijin la italieni. „Municipiul Motru face parte din strategia de dezvoltare pentru următorii ani. Avem foarte multe terenuri afectate de exploatările miniere. Ne dorim o colaborare pentru implementarea unor proiecte de mediu şi proiecte pentru transformarea terenurilor miniere în terenuri agricole“, a declarat Dorin Hanu.    

COLABORĂRI

Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial Bumbeşti Jiu, s-a arătat deschis oricărei forme de colaborare cu investitorii italieni. „La Sadu există deja investitori italieni şi avem posibilitatea de a vă pune la dispoziţie atât teren cât şi hale de producţie“, a precizat Pasti. Şi Gheorghe Birău, directorul BNR Gorj, a declarat că ar putea colabora cu firmele din Peninsulă. „La Târgu Jiu avem filiale ale unor bănci renumite din Italia şi am putea colabora şi cu altele noi“, a menţionat Birău.

ANGAJAMENTE

Respectarea angajamentelor protocolului va fi asigurată de către un Comitet Tehnic Ştiinţific compus din reprezentanţii celor două părţi. Comitetul va redacta in plan de acţiuni pe trei ani, activităţi şi proiecte concrete. Consiliul Judeţean Gorj urmează să pună la dispoziţia italienilor toate materialele necesare realizării proiectelor, fără pretenţii financiare.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: