Demisii la nivelul UCB! Dispar clanurile universitare

Legea Educaţiei Naţionale a generat prima demisie dintr-o funcţie de conducere la nivelul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB). Este vorba despre Adina Neamţu, soţia prorectorului Liviu Neamţu, care a renunţat la postul de prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice. Cei doi soţi se aflau în incompatibilitate conform prevederilor noii Legi a Educaţiei. La  nivelul UCB se mai întâlneşte un astfel de caz, soţii Dobrotă. Dan Dobrotă este şeful de catedră la Facultatea de Inginerie iar soţia sa, Gabriela Dobrotă, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice.

Efectele Legii Educaţiei, care interzice ocuparea concomitentă de către soţi, afini şi rude până la gradul al treilea inclusiv a funcţiilor prin care unul sau una se află faţă de celălalt sau cealaltă într-o poziţie de conducere, control, autoritate sau evaluare instituţională directă la orice nivel în aceeaşi universitate, sunt simţite şi la nivelul UCB.

Adina Neamţu, soţia prorectorului Liviu Neamţu şi-a depus demisia din funcţia de conducere pe care o ocupa la nivelul Facultăţii de Ştiinţe Economice, iar acesta este dispus să renunţe la postul de prorector în cazul în care legea s-ar extinde asupra relaţiilor de subordonare indirecte. „În privinţa mea soţia a renunţat deja la funcţia de conducere din cadrul facultăţii. În perioada următoare o să discutăm asupra modului de aplicare a legii şi, în cazul în care va fi nevoie, probabil va trebui să optez şi eu doar pentru munca la catedră. Adică să renunţ la funcţia de prorector în favoarea celei de la catedră pentru că până la urmă toţi suntem pregătiţi pentru a fi profesori şi parţial prin studii şi pentru experienţă pentru funcţiile de conducere”, spune Liviu Neamţu, prorectorul universităţii din Târgu Jiu.

„Nu le poţi cere să divorţeze ca să rămână pe post”

O astfel de situaţie se întâlneşte şi la soţii Dobrotă, chiar dacă sunt în catedre diferite. „Sunt cazuri de cadre didactice care chiar s-au cunoscut în timp ce lucrau aici, la Universitate, şi s-au căsătorit fiind angajaţi ai universităţii, situaţii care sunt oarecum ilare pentru că nu poţi să soliciţi unor oameni care s-au căsătorit să divorţeze doar de dragul că Guvernul îşi doreşte printr-un articol de lege să îi despartă. Mai ales în Constituţia României există şi o prevedere privitoare la ocrotirea familiei de către stat”, mai adaugă Neamţu.

Profesorii universitari cer lămuriri la minister

Pentru clarificarea acestor situaţii reprezentanţii UCB cer Ministerului Educaţiei să elaboreze norme metodologice. „Deocamdată bine ar fi dacă Ministerul Educaţiei ar aduce nişte prevederi suplimentare, nişte explicaţii pe nişte norme metodologice asupra modului de aplicare pentru că sunt discuţii dacă legea poate să activeze retroactiv pentru cei care se află în momentul de faţă în funcţii incompatibile şi de asemenea dacă aplicarea se face la nivelul funcţiilor executive sau la nivelul funcţiilor de conducere”, menţionează Liviu Neamţu.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: