Demonstraţie a olarilor la Muzeul Curtişoara

Olarii din județul Mehedinți au fost ieri atracția copiilor din Curtişoara. Meșterul Iancu Giura, în vârstă de 73 de ani, împreună cu fiica sa, Maria Cățea, au făcut o demonstrație de olărit în poiana Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara. Sub privirile celor mai fideli cititori de la Biblioteca Copiilor, cei doi meșteri populari au realizat ca în vremurile vechi cănuțe, străchini sau chiar ulcele din lut.

Cititorii fideli ai Bibilotecii Județene ”Christian Tell” din Târgu Jiu, secția copii, au avut parte ieri de o experiență de neuitat. Aceștia au asistat la o lecție de olărit oferită de doi meșteri populari veniți la Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara tocmai din Mehedinți. Din lutul proaspăt mânuit cu ajutorul roții olarului, meșterii au realizat sub privirile curioase ale copiilor gorjeni cănuțe, oale și ulcele din lut ca în vremurile de demult. Cei mici nu s-au putut desprinde de ustensilele folosite de strămoșii lor pentru a-și confecționa vasele necesare în gospodărie și au încercat la rândul lor să modeleze lutul proaspăt. Iancu Giura, un olar ce depășește 70 de ani, alături de fiica sa, Maria Cățea, provin din satul Noapteșa al comunei Șișești, unde mai trăiesc doar trei olari. „Meșterii populari au lucrat oale în diferite forme de lut împreună cu copiii, care au venit la Curtișoara printr-o colaborare a Muzeului Județean Gorj cu Biblioteca Copiilor. Sunt cei care frecventează cu precădere această secție a Bibliotecii Județene. Copiii s-au bucurat foarte mult când au văzut cum lutul capătă formă în mâna lor. Activitățile noastre nu se opresc aici, așa că mâine (n.red. azi) copiii vor învăța ce este acela un război de țesut orizontal. Le vor fi prezentate componentele unui război de țesut”, spune muzeograful Albinel Firescu.

Realizează oale de peste 60 de ani

Olarul Iancu Giura, fiind mai în vârstă, obișnuiește să lucreze o ceramică mai groasă, în timp ce fiica sa realizează ghivece de flori, cănuțe și străchini și ulcele într-o ceramică mai subțire. Ceramica realizată în această parte a țării, spre deosebire de ceramica de Găleșoaia din județul Gorj, care este o pastă de culoare roșie, este caracterizată prin culoarea sa mai deschisă și nu este foarte bogat ornamentată. De asemenea, aceasta nu este smălțuită, lucru care poate fi considerat benefic. Smalțul poate avea compuși din metale, ce poate fi chiar toxic organismului. Nea Iancu a spus că realizează astfel de oale de mai bine de 60 de ani, adică de pe la vârsta de zece ani. Acest meșteșug, care mai este și în ziua de azi apreciat, precum și produsele finale, l-a învățat de la tatăl său. Este meseria care i-a oferit o casă și bani pentru a-și întreține familia. ”E grea meseria asta, dar asta e situația, nu avem altceva. Așa cum făcea tatăl meu, scoatem pământul, îl călcăm cu picioarele desculțe. Lutul îl prepar eu, cu mâna mea. După ce realizăm oalele le ardem în cuptor. Îmi place să îi învăț pe copii cum se realizează oalele de lut”, spune meșterul. Produsele realizate de cei doi meșteri populari se găsesc și la vânzare și la Muzeul Județean Gorj. Încasările Muzeului au început să crească de când aceste obiecte sunt scoase la vânzare.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: