Demonstraţie la Muzeul Curtişoara. Cum se confecţionau şindrilele!

Copiii din Târgu Jiu au poposit, ieri, din nou la muzeul în aer liber din Curtișoara, unde au luat lecții de țesut. Cei mici vor avea parte de surprize și pe parcursul acestei zile, când le va fi prezentată o altă îndeletnicire din gospodăriile de altădată, și anume şindrilitul. Elevii vor putea vedea cum se confecţiona şindrila folosită pentru acoperirea caselor țărănești. Un priceput meşter al lemnului, Dan Bără, angajat al muzeului, va prezenta celor prezenți uneltele folosite în prelucrarea lemnului, lemnul din care se confecționează șindrila și va face o demonstraţie de neuitat pentru elevi.

Scopul proiectului ”În bătătura bunicilor” este familiarizarea copiilor cu civilizația populară tradițională gorjenească din veacurile XVII-XIX. Activitățile din proiect se desfășoară în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și se va finaliza vineri, 29 iunie. Este prima ediție și se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale. ”Azi s-a prezentat meșteșugul țesutului în incinta casei Ion Gârcu  din Racoți, care a fost inaugurată anul trecut. Aici elevii au văzut cum se torcea odinioară lâna și cum se țesea în războiul orizontal”, spune Dumitru Hortopan, directorul muzeului. Celor mici le-au fost prezentate și componentele unui război de țesut vechi de peste 100 de ani, folosit în gospodărie de femei. Din curiozitate elevii au vrut să își testeze dibăcia, mai ales fetele, și au încercat să țese ca bunicile și străbunicile de odinioară. În acest fel cei mici au intrat în contact cu ocupațiile tradiționale sezoniere care încă se mai practică, precum cositul fânului, îndeletnicire care se află în strânsă legătură cu creșterea animalelor.

Ultima zi din acest proiect va fi dedicată jocului și rememorării. Cei care au fost implicați în proiect, respectiv cei mai fideli cititori ai Bibliotecii pentru copii, vor expune în desenele lor cele văzute în cursul acestei săptămâni.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: