Dentistul din Hannibal

Este adevărat că, zilnic, de pe planetă dispar (pentru totdeauna) aproximativ 200 de specii de viețuitoare. Este adevărat și că nu noi le omorâm pe toate. Dar este la fel de adevărat că, deseori, noi definitivăm opera ancestrală, deși crudă, a naturii. Animalele nu numai ca specie, ci și ca indivizi, trebuie să dispară cu grație și demnitate, dacă o fac. Există un oarecare grad de demnitate în a muri din cauze naturale, cumva din vină proprie și lipsă de adaptare. Dar să fii vânat de o specie presupus rațională și ”umană”, asta nu mai e demn. Și, dacă nu e demn pentru victime, imaginați-vă cum e pentru agresori.

Din alea 200 de specii care dispar zilnic, parcă de lei ne va părea cel mai rău. ”Regele animalelor”, așa i se zice leului. În orice carte sau orice film, moartea regelui atrage cu sine un balamuc între supuși, care brusc sunt puși cu toții în pericol. La ora actuală, în lume mai există doar câteva sute de lei.

Cecil era unul dintre cei mai celebri lei rămași în viață. Simbolul Zimbabwe-ului, Cecil era urmărit de ani de zile de specialiști și televiziuni. Nu ca să fie omorât, ci ca să fie lăudat. Aducea țării sale venituri imense din publicitate și turism. Liderul haitei, un exemplar de o frumusețe rară, Cecil a fost ademenit, duminică, în afara parcului național Hwange, din Zimbabwe, apoi s-a tras în el cu arcul și, odată rănit, a fost urmărit timp de două zile, cu o cruzime și o ferocitate greu de descris, până când, într-un final, a fost găsit, împușcat, jupuit și decapitat (capetele de leu încă sunt folosite ca trofeu).

Autorul? Un dentist din Minnesota, tată a doi copii, care se mândrește cu calitatea lui de ”vânător pasionat”. Domnul doctor a omorât cam orice animal vă puteți imagina, inclusiv urși polari. Walter J. Palmer (așa îl cheamă) a mituit un paznic al parcului cu 50.000 de euro, pentru a i se permite să ademenească leul în afara rezervației, unde putea fi ucis ”legal”. Acum, acel paznic este judecat împreună cu perversul jegos din SUA. Care, într-un sistem de drept din păcate nefezabil, dar just, ar fi fost hăituit și vânat, ca să i se plătească cu aceeași monedă.

Cum zic ferparele, în urma lui Cecil rămân trei pui care au zilele numărate. Pentru că Cecil era liderul haitei, puii săi vor fi vânați de noul mascul dominant și uciși. Așadar, dentistul a omorât nu doar un leu, ci patru. Și nu doar patru lei, ci pe unii dintre ultimii. Parcă sunt momente în care americanii ăștia ar trebui să se întoarcă la lucrul la care se pricep mai bine: omorât de oameni.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: