Depozitul de cărbune de la Roşia ar putea fi redeschis

Depozitul de cărbune de la Roşia, închis ca urmare a nerespectării condiţiilor de mediu, ar putea fi redeschis în această vară. Secretarul de stat Doru Vişan a promis la o şedinţă de lucru a Complexului Energetic Oltenia că va face demersurile necesare în acest sens. Primarul din Rovinari se opune unui astfel de demers, depozitul fiind o sursă de praf şi zgomot pentru locuitori, fiind aproape de zona de blocuri. Noul depozit aflat în construcţie va fi finalizat abia anul viitor. România ar putea avea probleme în privinţa siguranţei energetice dacă societatea CE Oltenia nu va avea stocuri de cărbune pentru iarnă.

Ministerul Energiei este cu ochii pe stocurile de cărbune pentru iarnă de la Complexul Energetic Oltenia. Mai multe fronturi de lucru sunt blocate, depozitul de la Rovinari este închis, CFR nu are vagoane suficiente pentru a transporta cărbunele pe calea ferată de la Jilţ la termocentrala Turceni, dar şi către termocentralele Işalniţa şi Craiova II.

În ciuda faptului că minerii au trecut la programul de 7 zile pe săptămână, situaţia rămâne una dificilă. EMC Roşia - Rovinari are la 5 luni o nerealizare de 657.000 de tone de cărbune, atât din lipsa fronturilor de lucru, cât şi din cauză că noul depozit de cărbune nu este finalizat. În aceste condiţii, cei de acolo speră la redeschiderea depozitului prin hotărâre de guvern, aşa cum s-a întâmplat şi în iarna trecută, măcar cu data de 1 octombrie. Surse din companie spun că secretarul de stat Vişan a promis că va încerca să obţină redeschiderea depozitului din această lună.

 „Nu cred că se va ajunge la oprirea termocentralelor”

Liderii de sindicat au păreri împărţite cu privire la stocul de cărbune. Cu toţii spun că situaţia este dificilă, dar unii cred că este rezolvabilă, alţii că nu. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, nu crede că termocentralele vor rămâne fără cărbune. „Eu nu cred că se va ajunge până la oprirea termocentralelor din lipsă de cărbune, pentru că s-a văzut intenţia guvernului şi legislativului de a face anumiţi paşi. Din păcate s-au făcut foarte târziu, dar paşi se fac. Problema este înţeleasă, aşa că trebuie rezolvată. Din păcate, mare parte din rezolvarea acestei probleme nu depinde de companie”, a spus Pîrvulescu.

În schimb, colegul lui de federaţie, Constantin Mitrescu, spunea zilele trecute că există riscul ca termocentralele să ajungă pe zero.  „Problemele se acutizează pe zi ce trece. Nu s-au făcut exproprieri, dar nu compania face aceste legi. Sunt blocate aproape toate carierele. Sunt zeci chiar sute de mii de metri cubi de steril care trebuie dat la o parte, trebuie defrişate păduri să ajungem la cărbune. Căutăm cărbunele prin cariere, îl culegem, aşa cum zicea şi Boza. E posibil să stea pe zero din lipsă de cărbune, termocentralele. Trebuie neapărat făcute coridoare pentru extinderea carierelor. Altfel, se vor bloca”, spunea Mitrescu.

Vizualizări: 2,250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: