Deputatul Cupă susţine propunerile USL de modificare a Constituţiei

Deputatul Ion Cupă are opinii clare legate de modificarea Constituţiei. Acesta susţine un Parlament bicameral, format dintr-o Cameră Inferioară cu maxim 300 de deputaţi şi o Cameră Superioară cu cel mult 100 de senatori. Ba mai mult, Ion Cupă spune că este de acord cu interzicerea traseismului politic pentru a exista o disciplină în fiecare partid.  

Rep.: Sunteţi pentru Parlament bicameral sau unicameral?

I.C.: Sunt pentru menţinerea Parlamentului bicameral, în primul rând ca o tradiţie a democraţiei româneşti consacrate în perioada interbelică, în al doilea rând ca o dominantă a democraţiilor europene şi nu în ultimul rând, ca o instituţie de acurateţe a tehnicilor legislative.

Rep.: Sunteţi pentru reducerea la 300 de parlamentari?

I.C.: În condiţiile unui Parlament bicameral, Partidul Naţional Liberal, dar şi eu ca parlamentar susţin existenta unei Camere Inferioare formată dintr-un număr de maxim 300 de deputaţi, asta în condiţiile în care, în contextul regionalizării, Camera Superioară va fi formată din maxim 100 de senatori ca reprezentanţi ai regiunilor.

Rep.: Sunteţi de acord cu propunerea de validare a unui referendum la o prezenţă de 30% din alegători?

I.C.: S-a constatat la nivel european, în general, un slab interes de participare la acţiuni decise prin referendum ce vizează interesul general. În consecinţă acţiunile de decizie strict necesare la un moment dat pot fi blocate prin menţinerea unui prag ridicat de prezenţă la vot. Avem în acest sens exemplul cel mai concludent al referendumului din vara anului 2012. Tocmai din aceste considerente se impune ca necesitate reducerea pragului de participare a cetăţenilor la vot. Acest lucru însă nu exclude pe nici unul dintre cetăţenii interesaţi de a participa la acest exerciţiu democratic.  

Rep.: Consideraţi că este necesar să fie interzis traseismul politic?

I.C.: Da. Se impune ca o necesitate a disciplinei de partid.

Rep.: Aţi fi de acord cu introducerea sistemului de juraţi în sălile de judecată?

I.C.: Fără a fi un specialist în tehnici juridice, având în vedere tradiţia şi experienţa sistemului juridic românesc, consider ca o necesitate menţinerea actualului sistem. 

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: