Deputatul Militaru ia din nou la rost conducerea Ministerului Educaţiei

După ce Ecaterina Andronescu a fost luată la întrebări faţă de motivele care stau la baza amânării rezultatelor evaluării Universităţii C.tin Brâncuşi din Tg.Jiu, ministrului educaţiei i-au fost solicitate şi alte explicaţii. Deputatul de Gorj Severus Militaru a cerut clarificarea situaţiei critice în care ministerul a pus cadrele didactice din mediul universitar, nealocând sumele destinate salariilor acestora şi soluţii urgente pentru evitarea extinderii diferendelor.  Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării s-a angajat prin contracte instituţionale să vireze lunar în conturile universităţilor banii necesari achitării drepturilor salariale, în funcţie de numărul de studenţi aflaţi la buget. Cu toate astea, nici sumele aferente lunii mai nu au fost onorate până acum. Cauza nu ţine de criza economică, ci este una pur birocratică. M.E.C.I. a cerut luna trecută mai mulţi bani de la Ministerul Finaţelor şi, deşi cererea a fost aprobată, oficialii au întârziat deschiderea liniei de credit. Există şi universităţi care au reuşit să plătească profesorilor norma de bază din resurse proprii, dar numărul lor este mic. Centre de învăţământ cu prestigiu, ca Timişoara şi Cluj, au în continuare probleme puse de neîncadrarea în limitele contractuale datorită întârzierii viramentelor de la ministerul de resort. Faptul că profesorii nu-şi pot primi salariile din pricina neîndeplinirii la timp a unor sarcini de servici, tocmai din partea reprezentanţilor ministerului care îi patronează, este uimitor şi revoltător în acelaşi timp – apreciază parlamentarul gorjean – convins că birocraţia este principala cauză care sufocă funcţionarea normală a multor sectoare din România.

Banii de bac trebuiau prinşi în buget la început de an

 Un alt exemplu recent al lipsei de interes din partea reprezentanţilor M.E.C.I. faţă de cadrele didactice a fost intenţia de a reduce sumele destinate acestora pentru munca prestată la desfăşurarea în condiţii optime a bacalaureatului. Politicianul a atras atenţia conducerii M.E.C.I. că avea obligaţia să prevadă în buget, la începutul anului, sumele necesare pentru plata preşedinţilor de comisii, a membrilor şi profesorilor supraveghetorilor la examenele bacalaureatului, nu să-şi amintească de acest lucru în miezul verii şi să încerce înjumătăţirea lor doar ca să acopere din nou birocraţia şi lipsa de interes din cadrul ministerului. “Să greşeşti este într-adevăr omeneşte, dar neasumarea responsabilităţii, ba mai mult, încercarea de arunca vina oriunde, numai în propria ogradă nu, face parte dintr-o politică deloc înţeleaptă şi de bună-credinţă, pe care un minister atât de important ar trebui să o reconsidere urgent” – spune deputatul gorjean. 
 Pe lângă cele două probleme de birocraţie pentru care a cerut socoteală conducerii M.E.C.I., tânărul politician din Gorj a făcut referire şi la situaţia bazei sportive Cutezătorii, aflată în patrimonial ministerului, dar folosită exclusiv în interes propriu de către omul de afaceri Dinu Pescariu. Baza sportivă are aproape 60.000 de metri pătraţi, valorează 3,5 milioane de euro şi este singura bază sportivă de petrecere a timpului liber pentru elevii şi tinerii din capitală. Ea a fost luată în folosinţă de către Pescariu, care a încheiat cu ministerul un contract de asociaţiune pe 15 ani, contract care prevedea însă păstrarea obiectului de activitate şi accesul elevilor. Pescariu consideră baza deja proprietatea sa, fiind în posesia unui proces verbal de vânzare a acesteia prin negociere directă.
Deoarece în continuare copiii şi tinerii sunt privaţi de posibilitatea folosirii bazei Cutezătorii, deşi pentru ei au fost făcute acolo investiţii majore de la bugetul de stat, Severus Militaru a cerut ministrului educaţiei să facă publice procedeele prin care a fost cedată baza şi să explice care sunt demersurile pe care ministerul intenţionează să le facă pentru ca aceasta să-şi reia destinaţia. 



Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: