Deputatul Mocioi, interpelare pentru bolnavii de hemofilie

Niculina Mocioi, deputat de Gorj din partea PP-DD, îi cere socoteală Ministrului Sănătăţii privind banii alocaţi pentru tratamentul bolnavilor de hemofilie. Asta întrucât tot mai multe persoane îşi pierd viaţa din cauza lipsei factorului 8 sau 9, substanţă cu rol de coagulare. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Române de Hemofilie, în Gorj există 15 bolnavi care au nevoie de tratament de peste 60 de milioane de lei vechi/lună.

Aproximativ 2000 de bolnavi de hemofilie din întreaga ţară participă astăzi la diferite acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Bolnavilor de Hemofilie. Nu de puţine ori, bolnavii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de fondurile insuficiente alocate de către Ministerul Sănătăţii pentru această boală rară. Pentru a veni în sprijinul celor 15 gorjeni bolnavi de hemofilie, deputatul Niculina Mocioi a înregistrat ieri o interpelare către Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Deputatul de Gorj îl întreabă pe ministru care sunt banii alocaţi bolnavilor de hemofilie pentru anul 2013, care este strategia Ministerului Sănătăţii pentru persoanele suferinde de această boală şi care este stadiul realizării unui registru al bolnavilor, registru inexistent în momentul de faţă. „În judeţul Gorj, pe care-l reprezint în Parlamentul României, îşi duc zilele 15 bolnavi de hemofilie. Medicamentul necesar, factorul de coagulare a sângelui, este foarte scump, circa 800 de lei o injecţie, care se administrează de două ori pe zi. Bugetul insuficient a adus aceşti bolnavi în starea în care păstrează medicamentul pentru zilele în care se simt foarte rău, iar tratamentul incoerent duce la agravarea stării de sănătate. Mă interesează în primul rând care sunt sumele alocate acestor bolnavi şi dacă oamenii aceştia pot spera la un tratament corect”, a declarat Niculina Mocioi.

Tratament lunar de peste 60 de milioane de lei vechi

Cei 15 gorjeni bolnavi de hemofilie au nevoie, fiecare, de tratament în valoare de peste 60 de milioane de lei vechi/lună. Deşi tratamentul ar trebui să se acorde gratuit prin Casa de Asigurări de Sănătate, de foarte multe ori bolnavii au rămas ţintuiţi la pat din cauza lipsei factorului 8 sau 9. Reprezentanţii Asociaţiei Române de Hemofilie apreciază iniţiativa deputatului Niculina Mocioi şi spun că pentru prima dată un parlamentar de Gorj s-a arătat interesat de problemele lor. „Este o interpelare binevenită pentru că de multe ori bolnavii de hemofilie au rămas fără tratament. Un flacon de factor costă 8 milioane de lei vechi şi se administrează câte două o dată, chiar şi de mai multe ori pe săptămână. Dacă nu ai flacon de factor rămâi ţintuit la pat. De acest medicament depinde viaţa noastră. Pacientul bolnav de hemofilie ar trebui să aibă acces imediat la tratament cu factor de coagulare pentru a stopa sângerarea la nivelul articulaţiei. De multe ori am rămas fără tratament pentru că programele de hemofilie sunt subfinanţate. În condiţiile în care se amână administrarea tratamentului, procesul de ameliorare va fi de durată, iar tratamentul mult mai costisitor. Au fost bolnavi care au decedat din cauză că nu a existat tratamentul”, a declarat Mircea Andrei, reprezentant al Asociaţiei Române de Hemofilie.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: