Desfiinţarea spitalelor pune pe jar autorităţile locale

Ministerul Sănătăţii transformă spitalele din Bumbeşti-Jiu şi Rovinari în cămine de bătrâni şi comasează spitalul din Dobriţa cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Listele cu unităţile sanitare propuse pentru comasare postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii îi nemulţumesc atât pe managerii spitalelor, cât şi pe primari. Oricum, varianta finală a listelor spitalelor reprofilate şi comasate va fi gata în luna martie.

Nemulţumire mare creată în rândul directorilor de spitale şi primarilor care administrează unităţile spitaliceşti propuse spre desfiinţare. Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti Jiu, spune că desfiinţarea spitalului din acest oraş ar fi o mare greşeală, dat fiind faptul că aici există o fabrică în care se produce muniţie, iar oamenii de acolo sunt expuşi mereu pericolelor. „Din punctul meu de vedere este o mare greşeală, având în vedere faptul că acest spital are o adresabilitate a cetăţenilor undeva la 20-30 de mii cu localităţile limitrofe cu tot. Cetăţenii din Bumbeşti Jiu lucrează într-o fabrică cu producţie specială, producerea de muniţie şi totdeauna au fost probleme, iar acest spital a salvat foarte multe vieţi omeneşti. De asemenea oraşul Bumbeşti-Jiu este traversat de o arteră importantă de circulaţie, atât pe cale rutieră, cât şi pe cale feroviară cu ieşire în Defileu şi mai tot timpul sunt aceste probleme şi era singura unitate spitalicească ce putea salva vieţi omeneşti”, explică Constantin Bobaru.

Filip nu semnează desfiinţarea

Pe de altă parte primarii din Rovinari şi Bumbeşti Jiu susţin că în unităţile spitaliceşti ce deservesc mii de oameni s-au investit foarte mulţi bani, iar acum aceştia sunt aruncaţi. Din acest motiv Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari, promite că niciodată nu va semna o astfel de hotărâre.

„Niciodată consiliul local, cel puţin atâta timp cât voi sta eu la Primăria Rovinari, nu va preda către alte instituţii o unitate teritorial-administrativă în care am băgat miliarde. Cine îmi va da mie banii înapoi- Ce consiliu local sau ce primar va aproba şi va semna cu mâna lui o hotărâre prin care să predea altei entităţi un bun în care a băgat bani-”, afirmă primarul.

Şedinţă pentru scrierea unui memoriu

În ceea ce-l priveşte pe Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, acesta încearcă prin memorii şi materiale să schimbe soarta unităţilor. În această privinţă cere sprijinul Prefecturii şi Consiliului Judeţean Gorj. „O să avem o şedinţă în care o să discutăm cu prefectul judeţului Gorj, cu preşedintele Consiliului Judeţean acest aspect. De asemenea, o să realizăm un material pe care o să-l înaintăm Ministerului Sănătăţii pentru a schimba această decizie”, spune directorul Spitalului Judeţean, Marius Boeriu.

Personalul nu va fi disponibilizat

Nici directorii de spitale nu sunt mulţumiţi de noile decizii. Spre exemplu, vestea că spitalul de la Dobriţa va fi comasat cu spitalul Judeţean nu i-a picat bine directorului Tiberiu Tătaru. Acesta a spus că are încredere că lucrurile nu vor rămâne aşa. Tătaru a mai spus că spitalul de la Dobriţa nu poate fi administrat de la distanţă, fiind cunoscute problemele de acolo.

În timp ce directorii se tem de pierderea scaunelor, angajaţii nu ştiu ce se va întâmpla cu ei.

Conform declaraţiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal, iar în unităţilor sanitare care vor fi reprofilate, medicii şi asistenţii medicali vor fi repartizaţi, după caz,  în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: