Despăgubiri de peste 36 milioane lei într-unul din procesele BCR Novaci

Tribunalul Sibiu a pronunţat vinerea trecută sentinţa într-un al treilea dosar din cele instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie Târgu Jiu în cazul fraudelor bancare ce ar fi avut loc în urmă cu un deceniu la sucursala de la Novaci a BCR. Inculpaţii din acest dosar au primit pedepse cu executare sau cu suspendare, de reţinut fiind însă suma pe care aceştia vor trebui să o achite drept despăgubiri.

Dosarul 4219/85/2008 de la Tribunalul Sibiu este, de fapt, dosarul nr. 476/85/2006, pe care instanţa îl trimisese în 2008 la DNA Târgu Jiu pentru refacerea anchetei. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus însă continuarea judecăţii şi, astfel, cei 14 inculpaţi au trebuit să dea în continuare răspunsuri la întrebările magistraţilor. Asta până la sfârşitul lui martie, când, după zeci de termene, instanţa a pronunţat verdictul, cel publicat pe pagini de internet a Tribunalului Sibiu fiind destul de sumar, cele scrise acolo putând da naştere la interpretări pentru nespecialiştii în drept, lucrurile urmând să fie pe deplin clarificate de abia după ce va fi redactată încheierea de şedinţă.

Închisoare cu executare…

„Cap de afiş” în acest dosar este celebrul afacerist bucureştean Paul Petre Ţârdea, cel care în vara lui 2008, la puţin timp după ţepele date la Novaci, devenea copreşedinte al Alianţei DA la Gorj, pregătindu-se atunci pentru o candidatură de deputat pe malul Jiului. Anchetele procurorilor i-au stricat însă cărţile, el primind acum o condamnare de 8 ani şi jumătate, în condiţiile în care mai este judecat într-un alt dosar, cu şefi din conducerea centrală a BCR, pentru un prejudiciu estimat de procurorii DNA la aproape 250 de milioane de lei noi.

Ţârdea se prezenta la bancă drept „consilier guvernamental”, unul dintre apropiaţii săi, Viorel Gabriel Mathyas, fiind condamnat şi el acum la opt ani, cu executare, capetele de acuzare reţinute de instanţă fiind comiterea infracţiunilor ce constau în abuz în serviciu contra intereselor publice şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Opt ani, tot pentru aceleaşi acuzaţii, ar urma să stea după gratii şi Ion Marin, fost patron la Rarora SRL, firma din Vâlcea care s-a împrumutat excesiv de la BCR Novaci. Ion Nicolae, fost director la Foraj Sonde Târgu Cărbuneşti, a fost şi el condamnat la 7 ani de detenţie, cu o jumătate de an mai mult urmând să stea după gratii, dacă verdictul rămâne definitiv şi irevocabil, Sorin Popescu, fost şef al BCR Novaci.

…şi cu suspendare

Alţi funcţionari bancari au primit pedepse cu suspendare sau executare de până la 5,6 ani, printre cei care beneficiază de suspendarea pedepsei şi înlocuirea acesteia cu o perioadă de încercare de cinci ani fiind şi fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru. Pentru acesta instanţa a stabilit trei ani de detenţie, pe care i-a înlocuit însă cu cei cinci de încercare, în alte două procese rămase cu sentinţă definitivă şi irevocabilă Contoloru fiind găsit nevinovat pentru acuzaţiile ce i-au fost aduse. În 2003 acesta a şi fost arestat preventiv pentru mai bine de un an de zile, în procesul în care a stat după gratii el fiind găsit nevinovat. Fostul şef al BCR Gorj, alături de alţi foşti subalterni de la BCR Novaci, mai este implicat într-un proces aflat pe rol la o instanţă de la Piteşti, acesta fiind cel de-al patrulea pe care DNA Târgu Jiu l-a instrumentat pentru prejudiciul total de aproape 80 de milioane de lei constatat la Novaci. În dosarul de la Sibiu, instanţa a decis să oblige inculpaţii „în solidar la plata sumei de 36.112.088 lei despăgubiri”, fiind menţinut, în acelaşi timp, sechestru asigurator pe acţiunile BCR.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: