Deţinuţii, ”cărţile vii” din spatele gratiilor

Parcul Central din Târgu Jiu s-a transformat marţi într-o bibliotecă vie unde persoanele private de libertate au putut împărtăşi trecătorilor experienţa din spatele gratiilor. Asta pentru că Penitenciarul a organizat acţiunea „Biblioteca vie”, cărţile au fost fiinţe umane, încarcerate în Penitenciarul Târgu Jiu.

Doi deţinuţi şi şase angajaţi ai Penitenciarului Târgu Jiu au acceptat să vorbească deschis despre viaţa din puşcărie. Un deţinut care a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi-a deschis sufletul în faţa trecătorilor. ”Din nefericire, nu este uşor să treci printr-un asemenea moment şi nu doresc nimănui acest lucru. Te vezi pus într-o postură în care nu te-ai gândit vreodată în viață că o să ajungi. Vinovat sau nevinovat, există o sentință definitive. Am trei ani condamnare, am un an executat pentru abuz în serviciu. Din păcate, condițiile sunt condiții pe care niciodată nimeni nu ar trebui să le parcurgă sau să le știe”, a spus deţinutul Iulian Bocşe, fost primar la Crasna.
O altă persoană privată de libertate, condamnată pentru omor, a petrecut 18 ani în spatele gratiilor și spune că a participat la toate activitățiile organizate de penitenciar. ”Îmi plac foarte mult Caragiale, Mihai Eminescu, chiar am luat o diplomă de actor amator. Am venit aici pentru că sunt o carte deschisă, eu chiar am scris o carte de poezii şi îmi place foarte mult să pictez”, a spus un alt deţinut. Minodora Popescu este omul care îi ajută pe deținuți să se reintegreze în societate. Cu o experienţă de peste 10 ani în Penitenciar, femeia spune că nu toți sunt recuperabili. ”Educatorul este acela care le formează comportamente dacă nu le au și îi reintegrează în societate. Cred eu că îi predăm până la urmă cu un comportament social pozitiv. Se întâmplă să ne trezim că recidivează, dar după cum știți, ei sunt un produs al societății și noi ne facem datoria până când ei ies pe poarta Penitenciarului”, a spus Minodora Popescu, ofițer Penitenciar Târgu Jiu. Acțiunea ”Biblioteca Vie” s-a desfășurat concomitent în toate penitenciarele din țară.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: