Devierea Jiului pentru hidrocentrale pune în pericol raftingul

Devierea râului Jiu pune în pericol unul dintre cele mai spectaculoase trasee de rafting din ţară. Iubitorii acestui sport nu au decât să profite de această perioadă, pentru ca în curând o mare parte din debitul râului Jiu va fi deviată pentru alimentarea a doua hidrocentrale.

Odată cu devierea unei mari părţi din debitul Jiului, cel mai spectaculos  traseu de rafting din ţară va dispărea. Cei mai afectaţi vor fi operatorii turistici din Gorj care vând pachete turistice pentru practicarea acestui sport extrem. Reprezentanţii Salvamont Gorj sunt totuşi optimişti şi spun că vor căuta şi alte trasee din judeţul Gorj pe care ar putea fi practicat raftingul. „Trebuie să ne bucurăm de această perioadă pentru că în următorii ani este posibil ca debitul râului Jiu să nu ne mai permită practicarea raftingului. Sper că devierea debitului de pe Jiu să nu împuţineze numărul turiştilor care ne vizitează pentru că mai sunt şi alte trasee care ar putea fi exploatate în acest scop, cum este râul Tismana. Mai ales în această perioadă de ploi, când cotele sunt maxime. Operatorii turistici trebuie să caute aceste trasee, iar dacă ne solicită, noi le vom venii în ajutor”, declară Sabin Cornoiu, şeful de la Salvamont Gorj.

Pe răul Jiu nu va fi păstrată decât o cotă minimă care să menţină fauna şi flora de pe cursul râului, cea mai mare parte a debitului fiind deviată pentru alimentarea a două hidrocentrale care se construiesc pe teritoriul judeţului Gorj. Echipele de la Hidroconstrucţia SA lucrează în această perioadă la dinamitarea peretelui de piatră în zona Livezeni, acolo unde va avea loc devierea râului pentru cele două centrale Dumitra şi Bembeşti. Devierea va afecta 20 de kilometri din cursul Jiului. „Se va capta din râul Jiu 36m3/s.  Va rămâne doar un debit de servitute de 2,7m3/s cu caracter permanent. Este un debit care asigură în continuare necesarul pentru ca fauna şi flora din zona albiei Jiului să nu fie afectată. Acest debit este intangibil”, declară Emilian Zorilă, şef de şantier la Hidroconstrucţia SA.

În ultimii ani Defileul Jiului a devenit unul din cele mai căutate trasee de rafting din ţară de către turişti amatori de senzaţii extreme.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: