Dezamăgită de sistemul medical, părăseşte ţara

A adus locul I Gorjului la naționala de Biologie din acest an, însă visurile sale se îndreaptă spre străinătate. Cristina Hoară, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, se pregătește pentru acest premiu încă din clasa a IX-a. Totul se obține prin muncă susținută. ”Cândamintratîncasă să învățerafrig,iardupăceamieșitînfloriserăpomii”, glumește acum eleva.

Cristina Hoară este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu la clasa de Științe ale Naturii și a reușit să aducă Gorjului locul I la Olimpiada Națională de Biologie. Tânăra locuiește în Bumbești-Jiu și face naveta zilnic la școală. Dorința de a câștiga un premiu la această olimpiadă a impulsionat-o încă de când a intrat la liceu, iar prin muncă a reușit să își îndeplinească visul. ”Am vrut din clasa a IX-a să particip la naționala de biologie și să câștig marele premiu. Chiar dacă am ajuns ți în clasa a X-a la faza națională nu am obținut nimic. Însă distincția din acest an compensează toate încercările din anii precedenți. Am vrut să particip în primul rând pentru că îmi place competiția și pentru că în acest fel aș fi obținut un loc la facultate”, spune Cristina Hoară. Pentru a studia mai departe, eleva a ales Facultatea de Medicină din București, pe care o consideră una performantă, cu profesori pregătiți. ”Cred că este o facultate bună, care este urmată și de studenți din străinătate. Mi-ar plăcea chirurgia plastică deoarece consider că este o provocare. Cred că aș putea ajuta multă lume în acest domeniu”, menționează olimpica. Cristina a intrat în lotul lărgit pentru olimpiada internațională de biologie, prilej cu care va beneficia timp de două săptămâni, în intervalul 29 aprilie-12 mai, de pregătire de specialitate la Cluj. La finalul pregătirii va avea loc un test, iar primii patru elevi vor merge la olimpiada internațională, ce se va desfășura în acest an la Singapore.

Dezamăgită de sistemul medical din România

Pentru a obține un astfel de premiu este nevoie de muncă susținută, de dimineața până seara și nu oricine este capabil de așa ceva. ”Totul se obține prin foarte multă muncă. Din păcate în România totul se axează pe date exacte, iar unele lucruri chiar trebuie să le tocești. Interesează foarte mult detaliul. E vorba și de logică, dar sunt noțiuni pe care trebuie să le repeți încontinuu”, afirmă aceasta. Cristina s-a pregătit mai mult singură, cel mai mult în cele două săptămâni libere dinaintea olimpiadei. ”Pot să spun că atunci când am intrat în casă era frig, iar după ce am ieșit înfloriseră pomii”. Ca orice tânăr însetat de cunoaștere, Cristina dorește să profeseze în străinătate, în cercetare sau în domeniul chirurgiei plastice. Simte că sistemul medical din țară nu îi oferă prea multe oportunități, așa că pe viitor vrea să își dezvolte o carieră în Marea Britanie sau chiar în SUA. Ba chiar este dezamăgită de sistemul medical din România, unde există medici buni, dar pacienții sunt îngrijiți doar dacă trebuie să scoți bani din buzunar. ”Deocamdată nu mă simt pregătită să merg în străinătate, dar pe viitor intenționez să plec. Sistemul medical din România este defectuos. Aș rămâne aici doar dacă mi-aș găsi un loc de muncă în sistemul privat, nu în cel de stat. Se dă prea multă mită. Pacientul nu este îngrijit dacă nu dai ceva pe lângă. Asta se întâmplă chiar dacă în țară sunt medici foarte bine pregătiți”, mai menționează tânăra.

PLECARE

Plecarea tinerilor bine pregătiţi în străinătate pentru a profesa a devenit deja un fenomen la nivel naţional. ”Cred că nu rămân aici pentru că nu voi fi niciodată apreciată la adevărata mea valoare. Nimeni nu îşi dă interesul să ne păstreze aici şi nici nu există domenii în care să faci cercetare. Nu văd un viitor în această ţară. Este o gaură neagră. Aş merge în Marea Britanie sau în Statele Unite ale Americii”, mai spune tânăra.

ÎMPLINIRE

Pentru Cristina Hoară olimpiada de biologie reprezintă şi o mare împlinire sufletească, asta pentru că aici l-a întâlnit şi pe actualul său prieten, Adrian Voicu. Acesta este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu” şi a participat la rândul său la faza naţională la această disciplină.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: