Dezbatere fără rezultat privind deschiderea carierei de granit

Autorităţile locale au dezbătut ieri la Rânca acordarea sau neacordarea tuturor avizelor unei firme care să exploateze granit în zonă. Nu s-a ajuns la un consens, ba mai mult au fost solicitate alte documente. Exploatarea de granit ar aduce prejudicii mediului înconjurător pentru că va fi folosită dinamitarea. Firma mai are nevoie de două avize.

La întâlnire au luat parte reprezentanţi ai Prefecturii Gorj, Consiliului Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, Obştea care deţine terenul, dar şi primarii din Novaci şi Baia de Fier. După mai multe ore de discuţii, nu s-a ajuns la nicio concluzie şi nici nu s-a stabilit o altă dată de întâlnire. Printre cei care au avut obiecţii la înfiinţarea carierei se regăseşte directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj, Radu Socolovschi, care a mai cerut firmei interesate realizarea unui studiu seismic.

Primarul din Novaci, Pantelimon Todea, a declarat că doreşte ca această investiţie să fie realizată. „A rămas ca APM să se pronunţe. Eu am concesionat acest teren pentru că este în administrarea mea. Dacă avizele vor fi favorabile voi da autorizaţie fără probleme“, a spus Todea. De acord cu deschiderea carierei de granit este şi Ion Chiriac, preşedintele Obştii Novaci, care spune că vor fi create 110 locuri de muncă şi că se va dezvolta turismul în Rânca.

Deşi  nu au dorit să facă nicio declaraţie oficială, reprezentanţii firmei care vor să deschidă cariera de granit, au mărturisit că până acum au cheltuit nu mai puţin de 150.000 de euro pentru studiile care au fost realizate şi pentru obţinerea unor avize sau acorduri de principiu. În cazul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului, care de altfel are un rol decisiv în deschiderea carierei de granit, nu va da aviz favorabil, aceasta riscă să fie acţionată în instanţă de către firma interesată de cariera de granit.

Avem promisiuni de la investitorul de la Rânca, că în condiţiile în care va primi autorizaţiile necesare, de la Mediu si Drumuri, va respecta un program în aşa fel încât turiştii să nu fie afectaţi

Marcel Romanescu, subprefect

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: