Directorii CE Oltenia, performanţe de 131 la sută

Raportul Consiliului de Supraveghere pe primele 6 luni ale anului 2015 arată performanţe de 131% pentru membrii Directoratului CE Oltenia, condus de Laurenţiu Ciurel. Raportul care arată un profit de 13 milioane de lei, zero certificate carbon cumpărate, investiţii mici şi creanţe în creştere va fi supus aprobării acţionarilor la şedinţa din 19 octombrie.

Chiar dacă CE Oltenia este în urmă cu investiţiile, cu achiziţionarea certificatelor, conducerea ducând această cheltuială până spre finalul anului, creanţele tot cresc, iar profitul tot scade, pe hârtie directorii fac performanţă şi încasează bani frumoşi.

Situaţia pe scurt a companiei, la şase luni, este aşa. Sunt creşteri mici, cam cu 40 de milioane de lei pe semestrul I din 2015 faţă de semestrul I din 2014, la vânzări de energie şi cărbune. Pe primele şase luni din 2015 CEO a produs 6,43 TW, cu o putere medie orară de 1480 MW, cea mai mare cantitate de energie fiind preluată de la SE Rovinari, 2,8 TW, de la Turceni 2 TW Turceni şi de la Işalniţa 1 TW. Producţia de cărbune a fost de 10,8 milioane de tone de cărbune, cele mai mari cantităţi de cărbune fiind luate de la carierele Roşia, Roşiuţa, Lupoaia, Jilţ Sud şi Tismana. Dar cheltuielile au fost reduse semnificativ, cu peste 150 de milioane de lei, dat fiind că CE Oltenia nu a achiziţionat nici un certificat de carbon pentru energia produsă. Profitul la 6 luni este de 13 milioane şi este influenţat de faptul că nu s-au cumpărat certificate.

Investiţii mici, creanţe mari

Dar, investiţiile sunt în scădere, aşa cum se întâmplă de câţiva ani. În semestrul I 2015 investiţiile se ridică la 198 de milioane de lei, adică 22,7% din cât se programase. Din această sumă, 71 de milioane reprezintă rambursarea ratelor la credite şi 44 milioane investiţia din minerit. În planul de investiţii sunt prevăzute investiţii de 871 de milioane de lei. Pe aceeaşi perioadă din 2014, investiţiile au fost de 476 de milioane de lei. Printre motivele invocate pentru a explica nivelul scăzut al investiţiilor se află şi o decizie a vechiului Consiliu de Supraveghere, care solicitase ca investiţiile să fie făcute după aprobarea bugetului de venituri de cheltuieli sau după acordul lor pentru investiţii mai mari de 1 milion de lei.

Chiar dacă şi-au făcut indicatorii în procent de 131%, creanţele sunt tot în creştere. La 6 luni creanţele sunt 1054 de milioane de lei, faţă de 1005 cât erau la 31 decembrie 2014. La ora actuală, CEO are de recuperat 749 de milioane din vânzarea de cărbune, 299 de milioane de lei din vânzarea de energie termică, iar datoriile companiei se ridică la 2738 de milioane de lei.

ciurel_medintu

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: