Directorii de spitale trebuie să-şi clasifice spitalele

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, la fel ca ceilalţi directori de spitale, este obligată să solicite în scris, în termen de 15 zile, Direcţiei de Sănătate Publică Gorj categoria în care se încadrează. Ceilalţi directori intervievaţi luptă pentru obţinerea nivelului mediu de competenţă.

Cererea unităţii va fi însoţită de o fişă de autoevaluare a spitalului de care răspunde în mod obligatoriu managerul spitalului, respectiv Gheorghe Neaţă. Direcţia de Sănătate Publică Gorj are termen cinci zile să atribuie spitalului o clasificare şi să o trimită ministerului sănătăţii spre aprobare. Principalul criteriu de care se va ţine cont în noua clasificare este gradul de competenţă al spitalului.

Neaţă va încadra spitalul în categoria a II-a

 La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu formalităţile au început deja, managerul unităţii precizând că ştie ce are de făcut şi că va fi o treabă destul de uşoară, mizând că ministerul va aproba din prima clasificarea propusă de ei. „Ordinul ministrului ne obligă să solicităm această clasificare şi o vom face, este simplu şi avem suficient timp la dispoziţie, este doar o formalitate, noi ştim despre ce este vorba”, a declarat Gheorghe Neaţă, managerul spitalului din Târgu Jiu.

Noua clasificare susţinută de ministrul sănătăţii cuprinde cinci nivele de competenţă, I fiind cel mai înalt, iar nivelul V este limitat. Potrivit managerului Gheorghe Neaţă, spitalul din Târgu Jiu se încadrează la nivelul II de competenţă, respectiv spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi  care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Rămâne însă de văzut dacă ministerul sănătăţii va aproba acest nivel de competenţă.

Vor o clasificare mai bună

Spitalele orăşeneşti din judeţul Gorj sunt în prezent în febra pregătirii documentaţiei pentru solicitarea clasificării Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Cei mai mulţi manageri spun că o să lupte din răsputeri pentru un nivel de clasificare cât mai bun chiar dacă din perspectiva numărului de paturi, nici un spital din judeţ nu depăşeşte nivelul bazal de competenţă. „Ieri am primit ordinul şi aşteptăm încă normele de aplicare. Din câte observ, în noua clasificare nu s-a mai ţinut cont de numărul de paturi ceea ce ne dă şansa să optăm pentru un nivel de competenţă mai bun. Dacă numărul de paturi ar fi fost un criteriu, toate spitalele din Gorj, cu excepţia celui judeţean, se încadrau la nivelul IV de competenţă, adică cel bazal. În ceea ce mă priveşte o să lupt pentru un nivel mediu, dar nu ştiu sigur dacă o să fie aprobat pentru că nu avem numărul de secţii”, a declarat Efimia Dumitrescu, managerul spitalului orăşenesc Novaci.

În ceea ce priveşte autoevaluarea spitalului, Dumitrescu spune că îi va fi destul de uşor pentru că o astfel de formalitate o face lunar pentru a vedea cum stă spitalul. În ceea ce priveşte spitalul din Târgu Cărbuneşti, are toate şansele să-i fie aprobat un nivel mediu de competenţă şi asta pentru că managerul a trimis deja ministrului spre aprobare o nouă structură. „Faptul că spitalul nu are două secţii, boli infecţioase respectiv oncologie, spitalul se încadrează la bazal însă având în vedere că am solicitat o nouă structură, avem toate şansele să optăm pentru mediu. Intenţionăm să înfiinţăm şi la Cărbuneşti cele două secţii, am găsit şi medici, toate formalităţile sunt trimise la minister aşteptăm să ne fie aprobată noua structură ca să putem opta pentru mediu”, a declarat Constantin Tîrziu, managerul spitalului din Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: