Halda Ştiucani, redeschisă după 15 mai

Cariera Roşiuţa se pregăteşte să pună în funcţiune halda de la Ştiucani, însă pe rol a fost deschis un proces prin care mai multe persoane din Slivileşti dau în judecată primarul din localitate şi SNLO. Aceştia spun că deţin şi ei terenuri, dar nu au fost despăgubiţi. Oricum, compania îşi continuă demersurile de amenajare, iar după 15 mai intenţionează să deschidă halda de steril.

După ce SNLO a reuşit să obţină halda după despăgubiri de miliarde, acum mai multe persoane au deschis o acţiune în instanţă spunând că deţin teren, dar nu au primit nici un ban. Compania dă din umeri şi spune că primăria este responsabilă de încurcătură. Potrivit directorului Direcţiei Miniere din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Mihail Dafinoiu, până acum s-au depus 63 de milioane metri cubi de steril de la cariera Roşiuţa şi Jilţ Nord. Conducerea SNLO estimează ca şi dată de punere în funcţiune a haldei Ştiucani a doua jumătate a lunii mai.

Halda Ştiucani sau prelungirea vieţii carierei Roşiuţa

Halda Ştiucani este pe punctul de a fi pusă în funcţiune după luni întregi de aşteptări, timp în care conducerea SNLO a rezolvat problema exproprierilor din zona respectivă. Potrivit directorului Direcţiei Miniere din cadrul SNLO, Mihail Dafinoiu, suprafaţa haldei Ştiucani este de circa 125 de hectare. „Stadiul actual al haldei Ştiucani este unul bun, suntem în etapa de pregătiri, s-a pornit maşina de haldat de la platforma de montaj către haldă. Din cele cinci benzi aferente haldei, trei sunt finalizate, una în lucru şi cealaltă este neatacată”, a declarat Mihail Dafinoiu, directorul Direcţiei Miniere din cadrul SNLO. Reactivarea haldei Ştiucani înseamnă nu numai prelungirea duratei de viaţă a carierei Roşiuţa şi păstrarea a sute de locuri de muncă, conducerea SNLO estimând o activitate în haldă pentru cel puţin 20 de ani. „Ştim că halda se reactivează şi estimăm că cel puţin 20 de ani de acum încolo va fi activitate la halda Ştiucani. Menţionez că acum desfăşurăm lucrări pregătitoare, punerea în funcţiune o estimăm după 15 mai”, a adăugat Mihai Dafinoiu. Cert este că nu a fost nevoie de suplimentarea numărului de angajaţi, la halda Ştiucani fiind adus personalul rămas fără un loc de muncă în urma închiderii haldei Rogoaze şi Bujorăscu Mic. Aici îşi desfăşoară activitatea circa 60 de angajaţi. Reactivarea haldei Ştiucani a fost posibilă după ce SNLO a ajuns la un acord financiar cu cele opt familii care nu doreau exproprierea.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: