Directorii spitalelor: Nu semnăm contractele, bugetele ne duc la faliment

Directorii spitalelor din Gorj sunt foc şi pară pe cei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, care le-a împărţit bugete despre care spun că nu le ajung nici o lună. Ca urmare, aceştia refuză categoric să semneze contractele cu CJAS Gorj.

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj consideră că nu vor fi probleme la semnarea contractelor, chiar dacă recunosc că banii nu ajung decât pentru puţin timp. „Am negociat timp de aproape două săptămâni. Am pus la punct anumite lucruri. Acum aşteptăm medicii de familie să vină să semneze contractele atunci când vin cu raportările în zilele şi la orele stabilite pentru a se evita aglomeraţia. Iar pe managerii de spitale îi aşteptăm oricând, pentru că am negociat. Bugetul este mult mai mic ca anul trecut, va ajunge cel mai probabil până in luna august, septembrie, când vom aştepta ceva rectificări bugetare”, a declarat Daniel Şurlea, directorul executiv al CJAS Gorj. Daniel Şurlea a mai declarat că directorii au dreptate când spun că au primit mai puţini bani, dar pe de altă parte Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Gorj a repartizat corect bugetul. „Anul trecut am avut un buget de 174 de milioane de RON, iar în 2010 este de 137 de milioane, adică la nivelul de 68%. Fiind mai puţini bani, normal că fiecăruia îi revine mai puţin. Din punctul meu de vedere, necesarul pentru ca spitalele să funcţioneze normal în această perioadă este de 200 de milioane de RON. Din păcate, nu există aceşti bani şi trebuie să ne descurcăm cu ce este”.

Directorul de la Rovinari: Plec, dar contractul nu-l semnez

Laurenţiu Cosmulescu, directorul Spitalului Orăşenesc Rovinari, spune că nu va accepta bugetul chiar dacă asta va însemna semnarea demisiei. „Sunt nemulţumit total, drept pentru care nu semnez contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu-l semnez. Ori ne mai dă nişte bani, ori vine ministrul şi mă demite, dar oricare ar fi nu poate să ţină spitalul cu banii ăştia. Nu ne ajung nici măcar pentru luna mai“, a spus Cosmulescu supărat. Acesta a adăugat că va face o adresă la minister pentru a se plânge de fondurile excesiv de mici primite.

„Orice economii aş face nu mă pot încadra în buget dat de ei.  Am primit 20 de miliarde de acum în colo, iar în total 35 de miliarde pentru că 15 am cheltuit până acum. O să fac o adresă la Ministerul Sănătăţii, anunţ şi Direcţia de Sănătate Publică şi dacă vine cineva să îmi spună că mă dă afară dacă nu semnez plec. Ce să fac să nu le mai dau medicamente şi mâncare la bolnavi”, a mai spus directorul.

Diţescu: Am primit cel mai mic buget din Gorj

Nici Damian Diţescu, managerul Spitalului Bumbeşti-Jiu, nu va semna contractul pentru că unitatea spitalicească pe care o conduce are cel mai mic buget dintre spitalele din Gorj. „În nici un caz nu sunt mulţumit. Vă pot spune că este cel mai mic buget dintre toate spitalele din Gorj. Nu semnez nimic pentru că asta se întâmplă în fiecare an. Mi-au dat cel mai mic buget şi a trebuit să mă descurc cum pot. Până acum ne-m descurcat, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne batjocorească în fiecare an“, a spus Diţescu. Acesta a menţionat că în curând spitalele vor da faliment, cu asemenea bugete. „Dacă se merge pe asemenea bugete spitalele vor fi falimentare, nu au cum să o scoată la capăt. Eu anul trecut am avut servicii nedecontate de 20 de miliarde şi banii ăia s-au pierdut pe undeva. Eu nu pot lăsa bolnavii în drum să nu-i tratez. Iar cu bugetul actual nu se poate duce o activitate eficientă. Oricum vom fi falimentari, iar cine ne falimentează repet este Casa Judeţeană de Asigură de Sănătate Gorj. Ceea ce mă deranjează şi m-a deranjat întotdeauna că nu e transparenţă în repartizarea bugetelor aşa mici cum sunt anul ăsta”, a declarat directorul Diţescu.

Cu jalba la Minister

Managerul de la Spitalul Orăşenesc din Motru este hotărâtă să anunţe Ministerul  Sănătăţii cu privire la ce se întâmplă în Gorj. „Sunt total nemulţumită. Este catastrofal, este un buget cum nu mi-am închipuit vreodată. Am primit 62 de miliarde pentru tot anul în condiţiile în care  anul trecut am avut 124. Nu voi semna nimic. Fac adresă la Ministrul Sănătăţii, la Casa Naţională pentru că aşa ceva este imposibil. Noi nu avem bani nici de salarii”, a declarat Elena Catană. „Am cerut 108 miliarde şi am primit 62. Abia ne ajung până în septembrie pentru salarii şi ceva medicamente. Nu putem face nici un fel de investiţii în condiţiile acestui buget”, a continuat Catană.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: