Directorul CE Oltenia, adus în instanţă de un ziarist

Laurenţiu Ciurel va fi nevoit să meargă vineri, 7 iunie, ca martor în instanţă, la cererea jurnalistului Narcis Daju. Acesta a cerut în 2011 Complexului Energetic informaţii legate de un contract, dar nu le-a primit pe motiv că nu ar fi informaţii publice. Este vorba de modul în care au fost atribuite contractele de pază în anii 2007-2008 de către CE Rovinari.

Daju a cerut judecătorilor să constate caracterul public al informaţiilor solicitate, procesul fiind pe rol. Instanţa a acceptat cererea jurnalistului de a fi citat ca martor Laurenţiu Ciurel, directorul executiv al CE Oltenia, fapt care va avea loc la termenul de vineri.

Narcis Daju a cerut în 2011 Complexului Energetic Rovinari următoarele informaţii: care este baza legală a contractelor încheiate cu societățile care asigură paza obiectivelor, bunurilor și valorilor ce aparțin Complexului Energetic Rovinari; în baza căror proceduri de achiziţii publice s-au încheiat contractele respective, care au fost tarifele practicate succesiv şi pe ce intervale de timp, care a fost baza legală de calcul; la ce date s-au semnat acte adiţionale şi prelungiri sau modificări ale contractelor iniţiale, în ce bază legală; câte posturi există în prezent, cu câţi agenţi de pază sunt acoperite; câţi câini de pază sunt folosiţi, începând cu ce dată, la ce tarife, care este baza legală de calcul; ce instituţii ale statului de drept au cercetat de la 1 ianuarie 2008 până în prezent legalitatea atribuirii şi derulării contractelor de pază; dacă Complexul Energetic Rovinari a publicat sau intenţionează să publice anunţ de intenţie pentru scoaterea la licitaţie a pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor; dacă Complexul Energetic Rovinari va derula o nouă negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare; ce argumente şi de ce natură susţin un astfel de demers; situaţia prejudiciilor produse Complexului Energetic Rovinari, pe ani, începând de la 1 ianuarie 2008, ca urmare a diverselor furturi, sustrageri, dispariţii de deşeuri, bunuri şi valori; ce instituţii ale statului de drept le-au cercetat.

Pentru că Daju a cerut şi documente, nu numai informaţii, CE Rovinari a refuzat să i le comunice, pe motiv că nu ar fi informaţii publice sau că ziaristul le-ar avea deja, din moment ce ştie numerele acestora de înregistrare. Mai mult, complexul a încercat să scape, pe motiv că nu ştia dacă jurnalistul era dispus să suporte cheltuielile cu multiplicarea documentelor. Un răspuns în bătaie de joc, astfel că ziaristul s-a adresat instanţei, fiind susţinut şi de Agenţia de Monitorizare a Presei, care afirmă că toate documentele cerute au caracter public.

Instanţa de judecată îl va audia vineri pe Laurenţiu Ciurel, pentru a afla de la acesta de ce documentele sunt ţinute la secret.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: