Directorul Ciurel îi răspunde ministrului Energiei

Complexul Energetic Oltenia, condus de Laurenţiu Ciurel, a răspuns, printr-un comunicat, ministrului Energiei Victor Grigorescu. Oficialul a declarat în conferinţă de presă că la CE Oltenia doar două din cinci proiecte de mediu au fost finalizate. De fapt, CE Oltenia confirmă cele spuse de ministru, dar dă vina pe fostul Directorat al companiei pentru actuala situaţie. Culmea este că lista cu proiectele a fost aprobată în decembrie 2013, în mandatul actualului Directorat.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că este dezamăgit că la CE Oltenia au fost finalizate la timp doar două din cinci proiecte de mediu. De asemenea, CE Oltenia obţinuse prin Planul Naţional de Investiţii finanţare de 25% pentru nouă grupuri, dar a renunţat recent la patru din ele, valoarea totală a lucrărilor fiind de 2 miliarde de euro. Compania a renunţat din vina fostului Directorat, explică CEO. „Obiectivele respective au fost prinse in PNI de către fostul Directorat al companiei (numit la înfiinţarea acesteia), raportat la condiţiile de piaţa de atunci, reprezentând in marea lor majoritate grupuri energetice noi pe cărbune şi gaz, la Craiova. Prezentul Directorat, având in vedere actualul context energetic, a considerat ca aceste investiţii sunt total inoportune datorită costului transportului de combustibil. Dintre celelalte investiţii rămase, două au fost realizate, respectiv modernizările grupurilor energetice nr. 7 de la SE Işalniţa şi nr. 4 de la SE Rovinari“, susţine compania într-un comunicat de presă, confirmând practic acuzaţiile ministrului.

Pe de altă parte, hotărârea cu proiectele pe PNI a fost aprobată în decembrie 2013, iar până acum CEO nu a comentat pe marginea proiectelor. 

Litigii cu constructorii

Nici la grupul 7 lucrurile nu sunt aşezate. În realitate, CE Oltenia are un litigiu cu Alstom Power pentru modernizarea instalaţiei de evacuare a zgurii de la grupul 7 de la Işalniţa. CE Oltenia a atribuit contractul de 24 de milioane de lei către Romelectro, iar Alstom a depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor unde a avut câştig de cauză invocând aspecte din caietul de sarcini. De menţionat este că Romelectro a avut un preţ mai mic faţă de Alstom, dar chiar şi aşa CNSC a considerat că oferta firmei lui Viorel Gafiţa nu respectau cerinţele caietului de sarcini în sensul că nu avea experienţă similară. Mai mult, CEO a atacat în instanţă decizia CNSC şi a pierdut.

CE Oltenia explică şi problema de la grupul 5 Rovinari. „Modernizarea grupului energetic nr. 5 de la SE Rovinari a fost supusă în repetate rânduri spre aprobarea Consiliului de Supraveghere, dar nu a fost aprobată în lipsa unei strategii naţionale cu privire la oportunitatea investirii in domeniul termo pe cărbune“, susţine compania într-un comunicat de presă. Chiar dacă supraveghetorii nu acceptau lucrări la acest grup de la Rovinari, complexul a atribuit un contract de 60 de milioane de lei, tot Romelectro.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: