Directorul Dragu a explicat ce va întâmpla cu minerii de la Tehomir

Peste 100 de persoane de la Mina Tehomir îndeplinesc condiţiile de pensionare şi vor fi disponibilizaţi, anunţă directorul UMC Jilţ Sud, Dumitru Dragu. Mina Tehomir a fost închisă în urmă cu câteva luni, o parte din mineri au fost transferaţi în cariere, alţii vor lucra pentru activitatea de conservare, iar restul vor fi daţi afară cu venituri de completare. Până la această dată nu sunt semne că oamenii ar primi şi salarii compensatorii.

Conducerea UMC Jilţ Sud a început deja să trieze personalul de la Mina Tehomir după ce a încetat activitatea de producţie în subteran. Directorul Dumitru Dragu spune că 25 de persoane care au prestat activitate la mină au fost deja transferate în carieră, iar alţi 50 s-au pensionat la termen în ultima perioadă. Cei transferaţi de la Mina Tehomir la carieră au salarii mai mici. „Oamenii care au avut sub 15 ani vechime i-am luat la carieră, ceilalţi îşi văd de activitate acolo. La mină mai sunt circa 180, ne ducem până în iulie-august cu ei. Sunt unii care îndeplinesc condiţii de a ieşi la pensie. Continuăm cu preluarea, îi selectăm, dar mai şi rămân ca să putem scoate utilajele, pentru că nu putem să le lăsăm în subteran. E normal să aibă venituri mai mici cei care au fost transferaţi în carieră. Au semnat toţi acte adiţionale, în acestea apare clasa de salarizare, venitul net, brut”, a spus Dumitru Dragu, directorul carierei Jilţ Sud din cadrul CE Oltenia. În 2012 la Mina Tehomir lucrau 256 de mineri. Directorul UMC Jilţ Sud a mai spus că mare parte din minerii care încă prestează activitate în subteran vor pleca acasă cu venituri de completare. „Din cei 180 circa 60 o să rămână în permanenţă ca să desfăşoare activitate la ventilaţie, la lucrările de aeraj în subteran, mai sunt lucrări de scos pe circuitele de transport. Restul, cu programul acesta dacă va fi, va fi unul de restructurare cu veniturile acelea pe perioada celor doi ani, până în 2017. Mai multe detalii nu pot da. Cam 111 îndeplinesc condiţiile acestea de a pleca cu venituri de completare pe perioada celor doi ani”, a mai spus şeful carierei Jilţ Sud.  

GREVĂ

Printre minerii de la Tehomir sunt salariaţi care îndeamnă la greva foamei, având informaţia că din aprilie vor intra în concedii de odihnă forţate şi mai apoi disponibilizaţi, fără salarii compensatorii. Directorul Dragu spune că sunt informaţii lansate de „diversionişti”. „Pentru ce să facă greva foamei atâta timp cât s-au dat salariile la timp, cărbunele s-a făcut, nu înţeleg pentru ce?”, a spus şeful UMC Jilţ Nord cu privire la aceste zvonuri.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: