Discuţiile pentru închiderea unor cariere, reluate la o şedinţă SMEO

Liderii Sindicatului Mine Energie Oltenia au sărbătorit un an de la înfiinţare alături de directorii din CE Oltenia. La şedinţă au participat Ion Ruşeţ, acum director de departament la CEO, dar şi fondator al SMEO, directorul Daniel Antonie şi directorul Ion Petroniu. La întâlnirea cu pricina a fost abordat şi subiectul privind închiderea carierelor Poiana şi Gârla de la Rovinari Est. Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declara acum câteva luni că este posibil să închidă aceste cariere. Ulterior, acesta a spus că din actualul CEO ar putea rămâne o jumătate sau chiar un sfert.

Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, prezent într-o conferinţă a SMEO, a vorbit despre intenţia companiei de a închide capacităţi din zona Rovinari. Liderul sindical Gabriel Bălăceanu a declarat presei că deocamdată se fac studii. El a mai spus că oamenii de la aceste cariere ar trebui transferaţi la alte exploatări. „Deocamdată, din răspunsurile care ni s-au dat, se va face un studiu, urmând ca peste un an, doi, trei, să se ia o decizie în funcţie de ce se va întâmpla şi cum va fi preluată de celelalte perimetre cantitatea pe care o dă acum UMC Rovinari“, a spus acesta.

După închiderea Carierei Peşteana Sud, a unor blocuri de la Turceni şi a grupurilor de la Brăila, CE Oltenia vrea să închidă şi cariere din zona Rovinari. „Avem un plan de restructurare pe care AGA ni l-a aprobat, cu reducerea a două grupuri de la Brăila, două grupuri de la Turceni şi câteva exploatări miniere nu foarte importante Peşteana Sud, sectorul Seciurile şi probabil într-un viitor nu foarte îndepărtat, în cursul anilor viitori, zona minieră ce se cheamă acum Cariera Rovinari, acolo sunt mai multe cariere, de fapt Poiana, Gârla, Rovinari, unele epuizate, altele în curs de epuizare“, declara Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, acum câteva luni.

Laurenţiu Ciurel susţinea că la ultima întâlnire cu FMI s-ar fi discutat de diminuarea activităţii companiei până la jumătate sau chiar un sfert. De atunci, directorul Ciurel nu a mai spus nimic despre discuţiile de la Bucureşti şi planul de restructurare.

Bălăceanu, făcut praf de Creţan

Sindicalistul Bălăceanu a fost făcut cu ou şi cu oţet de liderul Constatin Creţan. Acesta este supărat că Bălăceanu discută cu atâta uşurinţă despre închiderea unor perimetre miniere. Creţan aminteşte că în toate zonele miniere au apărut microcariere şi se întreabă dacă închiderea acestor cariere nu este tot o afacere a cuiva. „Nişte şmecheraşi vor să pună mâna pe aceste perimetre miniere, dar cel mai ieftin cărbune se poate scoate din zona Rovinari. Băieţii deştepţi de la guvernare, din energie, vor să scoată aceste cariere nerentabile pentru ca mai târziu să se înstrăineze şi să fie ei care să vândă cărbunele. Ar fi crimă curată să închizi perimetre miniere în zona Rovinari“, a declarat Creţan.

Deşi este coleg cu Bălăceanu în Federaţia UNIVERS, Creţan a uitat acest lucru şi l-a atacat dur pe adjunctul lui Gabriel Căldăruşe de la SMEO. „Un lider de sindicat nu poate să gândească aşa ca Bălăceanu, că viitorul mineritului este doar o carieră. Ăsta este un individ care a stat toată viaţa în birou şi chiuleşte. A chiulit în sistemul sindical al lui Condescu vreo 12 ani şi acum chiuleşte  vreo 7 ani pe sistemul lui Căldăruşe şi Ruşeţ. Bălăceanu nu poate să discute de viitorul unei cariere, pentru că el habar nu are“, a spus Creţan.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: